FACEBOOK

115 млн.лв. необезпечени от ББР за брата на директора на Дума и шеф на БСП - Красно село

Единствената фирма, взела огромни и при това без обезпечение пари – 115 000 000 лв., от Българската банка за развитие, оповестена от Министерството на икономиката, която няма как формално да бъде свързана с олигарх, е Интернешънъл инвестментс.

Управителят на фирмата е Санко Пешев, който е брат на Иван Пешев, председател на БСП – Красно село и административен директор на партийния в. Дума. Министерството на икономиката потвърди, че Интернешънъл Инвестмънтс ЕАД е сред най-големите длъжници на ББР с над 115 милиона лева кредит.
Освен на тази фирма – кредитополучател, Санко Пешев е управител и на гръцката фирма Med Sea Health S.A., която е собственик на хотела Мираджо, заради който е взет кредитът от ББР. Колосалният заем трудно ще бъде върнат предвид факта, че през последната година туристическият комплекс дори не е отворил – т.е. няма приходи. Но при липса на обезпечение, за взелите парите това не е никакъв проблем.

 

„Собствеността се установява от нотариалните актове 13.590/2019, 13.591/2019 и 13.592/2019, както и от документи на фирмата вписани в Търговския регистър на Гърция, с които bird.bg разполага. Преди това тя е била на руските граждани - етнически гърци Валери и Андреа Раготис. Фирмата придобива хотела през 2016 г. с нотариален акт  15.967/2016. В края на 2019 Раготис продават фирмата Med Sea Health S.A., съответно и притежаваната от нея земя и хотела, но не е известно на кого. Известните факти са, че от 7 октомври 2019 г. като управител е вписан Санко Пешев. На 15 януари 2020 г. капиталът на Med Sea Health S.A. е увеличен с 4 677 450 € чрез апорт от друга фирма, чието име не успяхме да установим от налични документи в регистъра. Комплексът Мираджо се простира на 330 дка и разполага с

304 стаи и апартамента, някои от които са със собствени басейни, уелнес център  5 ресторанта, 6 бара, 6 басейна, конферентна зала с капацитет 350 души, детско селище, спортни съоръжения и яхтено пристанище с 81 места за лодки до 25 метра.

Гръцката делова преса отразява смяната на собствеността на хотела и посочва като нов собственик фирмата Ултрастрой, както и сумата на сделката – над 90 милиона евро. Планира се да се подобрят съществуващите съоръжения на комплекса Мираджо (ресторант и бар, яхтеното пристанище с разширението му, термалният спа център, конферентният център, отвореният амфитеатър), но най-важната инвестиция ще е в строителството на още 130 къщи в съседство с проекта Mare Village.

Фирмата Mare Village също е с управител Санко Пешев показа проверка на bird.bg в гръцкия Търговски регистър. А Ултрастрой има и други имотни интереси в Гърция. През август 2017 г. фирмата е закупила земя на съседния ръкав на Халкидики – Ситония за 3,1 милиона евро. Година по-рано Ултрастрой получава 7,9 милиона лева кредит от Българска банка за развитие.

Засега връзката между Ултрастрой и кредитополучателя на ББР Интернешънъл Инвестмънтс не е ясна. Освен в Телеграф и Монитор,Интернешънъл Инвестмънтс се определя за собственик на  Мираджо и в публикация на в. Капитал, който се позовава на свои източници. Вероятно отговор може да бъде открит в кредитното досие на Интернешънъл Инвестмънтс, което според служебния министър на икономиката Кирил Петков ще бъде проучено, заедно с досиетата на още 7 фирми, на които банката за развитие на малкия и среден бизнес е отпуснала почти 1 млрд. лева кредити.

 

Повод за внимателна инспекция е и фактът, че по този кредит не са вписани никакви обезпечения върху дяловете на фирмата Интернешънъл Инвестмънтс в Търговския регистър, както установи проверка на финансовия журналист Мирослав Иванов. Интернешънъл Инвестмънтс ЕАД е с капитал 1 млн. лв. и е учредена през януари 2019 г. Тоест е получила веднага или е била създадена заради кредита от ББР.

Едноличен собственик на капитала на Интернешънъл Инвестмънтс се води Ийст Уест Пропъртийс АД, а неин мажоритарен акционер е Емил Робертов Василев. Той е свързан със Санко Пешев в няколко фирми. Ийст Уест Пропъртийс се е преобразувала от ЕООД в АД през 2020 г. като дружеството е записало капитал от 500 000 лв.

Проверка на Бюрото в Имотния регистър установи, че и там няма особени залози за имоти на Интернешънъл Инвестмънтс или Ийст Уест Пропъртис. Няма и как да има, тъй като въпреки гръмите си имена, двете фирми не притежават никакви имоти в България. Персонални имоти на Емил Василев или Санко Пешев също няма заложени като обезпечение на този кредит.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени