FACEBOOK

София си върна 12 дка от къпалнята Мария Луиза от фирма на Вълка

София си върна 12 дка от имота на къпалнята "Мария Луиза". За новината се разбра от фейсбук пост на кмета на район "Средец" Трайчо Трайков, в който е изредил целите си за 2022 г. Реално с този ход общината си връща една трета от парцела, предаде Медиапул.

Ще се маха оградата

"Връщане на 12 дка от Борисовата градина за свободен достъп на граждани. В момента са заградени към преобладаващо частния имот с къпалнята Мария Луиза, но вече имаме актове за общинска собственост и ще махаме оградата", пише Трайков, изреждайки целите си за 2022 г.

Пред Mediapool районният кмет на "Средец" обясни, че става въпрос за площ, която е заета с растителност. Тя се явявала една трета от имота на къпалнята в Борисовата градина, която в момента се стопанисва от фирма, свързана с бизнесмена Румен Гайтански - Вълка. Още при предходния проект на ПУП на Борисовата градина през 2019 г. районната администрация забелязва, че тези 12 дка не би трябвало да са в заградения имот на частната фирма, а да са публично достъпни за граждани, защото са към активите на общинското предприятие "Софийски имоти".

На въпрос как е реагирала частната фирма към претенцията за тези 12 дка, Трайчо Трайков посочи, че архитектът им първо е бил учуден, но в крайна сметка вече има издадени актове за общинска собственост на терена.

"Помолили сме фирмата да огради имота си в новите контури. Макар че преди доста време е отправено това искане, действия не се предприемат. Ние ще премахнем оградата от въпросните 12 дка, но проблемът е, че ако теренът остане отворен, там се отглеждат кучета, които могат да застрашат гражданите", разказа още Трайков. Казусът с оградата ще бъде разрешен по начин, който гарантира, че няма да има опасност за преминаващите граждани.

За последно казусът с къпалнята "Мария Луиза" излезе на дневен ред преди местните избори през 2019 г., когато уверенията на спечелилата четвърти кметски мандат Йорданка Фандъкова, че ще върне къпалнята на общината, прозвучаха по-убедително отпреди.

Първата формална стъпка за решаване на проблема дойде през март 2020 г., когато Столична община поръча спешна пазарна оценка на обекта и я повери на фирмата си "Софинвест". Успоредно с това друго общинско предприятие ("Софияплан") излезе с анализ, който показа, че общината трябва да се пазари с частни лица за изкупуване или обезщетяване на около 5000 имота, които попадат в паркове и градини, или в бъдещи зелени зони. Разследване на Mediapool обаче показа, че по нито една от тези инициативи не е направено каквото и да е по отношение на пустеещата лятна къпалня в Борисовата градина.

Пазарна оценка през крив макарон

През пролетта на 2020 г., на 27 март, Столичната община възложи на "Софинвест" да направи въпросната пазарна оценка на затворения от години басейн, както и да изчисли колко би струвал ремонтът на съоръженията в него и отварянето му отново за посетители. За тази дейност общинското дружество трябваше да бъде възнаградено с 7 315 лв., стана ясно от сключения договор, публикуван в регистъра за обществени поръчки. Близо 10 месеца по-късно проверка на Mediapool показа, че реално общинската фирма дори не е влязла в имота, още по-малко пък да оцени пазарната му стойност.

"Пазарната оценка не е извършена, защото възложителят не е ни е осигурил достъп до имота, който пък трябва да му се даде от собственика. Без осигуряване на достъп, няма как да изпратя екип от инженери, който да направи оценка. Там има помпи, съоръжения, които евентуално са амортизирани", посочи тогава пред Mediapool инж. Чавдар Гигов, управител на "Софинвест".

Гигов сподели още, че откакто е ръководител на това дружество, за първи път му се случва да не може да направи пазарна оценка на обект заради отказан достъп от собственика. Все пак той припомни, че през март м.г. е започнала епидемията от коронавирус и е въведено извънредно положение за два месеца. Инж. Гигов предположи, че тази ситуация може също да е оказала някакво влияние.

Миноритарен дял

В Къпалнята "Мария Луиза", от 2003 г. насам Столичната община е миноритарен собственик във фирмата "Парк Мария Луиза" АД чрез общинската фирма "Софийски имоти", което държи 41.96% от собствеността. Останалите 58.04% си поделят фирмите - "Карплеон" ЕООД и "Юромарк асет мениджмънт" ООД. Именно "Юромарк асет мениджмънт" се свързва с Гайтански.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени