FACEBOOK

Слаб 2 за надзора на ББР

“Не е само наказание, но и сложихме оценка Слаб 2 на работата на Надзорния съвет на Банката за развие (ББР)”, заяви пред БНР Красимир Якимов, шеф на кабинета на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев. Коментарът му е по повод на обявеното по-рано намаление на заплатите на Надзора на банката от 10 хил. на 2 хил лв.

Той определи като катастрофално изпълнение на бюджета на ведомството  от 342 млн. лв. план за раздаване на кредити на микро, малките и средни предприятия, банката е раздала едва 65 млн. лв. кредити към края на август.

Якимов отбеляза, че в ББР е влязла на одит и Сметната палата, като подчерта, че това се случва за първи път от почти 15 г. откакто Банката съществува в настоящия си вид.

"Запознахме се с голям обем от данни и анализирахме работата на ББР. Първоначалният план за кредитите и бил по-висок, след това от банката сами го ревизират на 170 млн. лв., а изпълнението е едва около 65 млн. лв., тоест пак не са достигнали целта, която са си поставили", коментира Якимов.

Той обясни, че причина за крайно лошата оценка на ръководството на министерството за Надзора на ББР е и че Банката не успява да достигне законовия лимит от 5 млн. лв. на кредит и раздава кредити в размер на средно едва 350 хил. лв.

“За постигане на целите им е нужно да отпускат по 1000 кредита на година или 4 на ден, но с този капацитет на банката и без клонова структура тези цели са научна фантастика”, категориен бе Якимов.  

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени