FACEBOOK

Изненадваща проверка в ББР

Изискаха пълна информация за кредитите към определени компании

С неочакван тараш осъмна Българската банка за развитие (ББР) миналата седмица, съобщи Дивидент, цитирайки свои източници близки до Министерството на иновациите и растежа. На 8 септември представители ведомството на Александър Пулев направиха изненадваща проверка и са изискали от служителите пълна информация за отпускането на кредити към определени компании.


От министерството са поискали и подробна справка за кредитните досиета на въпросните фирми - финансови показатели в бизнесплановете към момента на тяхното одобрение, както и тяхното актуално финансово състояние. Изискана е и информация за стойността на предоставените обезпечения. Според източниците ни, след смяната на властта проверките отстрана принципала са зачестили. Интересен факт е, че фокуса на проверката са кредитни експозиции, които са отпуснати от банката след смяната на ръководството ѝ през м.г.


Припомняме, че през месец юни имаше рокади на върха на ББР. Тогава стана ясно, че тогавашните изпълнителни директори Владимир Георгиев и Живко Тодоров напускат банката и за шеф на Управителния съвет и изпълнителен директор е назначена Марияна Петкова, която от 2006 г. до 2021 г. е начело на Прокредит Банк. Позициите си тогава си запазиха назначените от Кирил Петков (като служебен министър на икономиката) Цанко Арабаджиев и Крум Георгиев.


Няпомняме също, че на същата дата ДАНС влезе на проверка в Булгаргаз. По непотвърдена информация Агенцията е поискала документи, свързани с работата на предишното ръководство на държавното дружество. Освен това стана ясно, че Държавната агенция Национална сигурност проверява договор за прехвърляне на вземания на Държавната консолидационна компания заради опасения за ощетяване на Министерство на икономиката по дело за 75 млн. лв.


След като от пресцентъра на Министеството на иновациите и растежа отказали коментар по телефона, от Дивидент изпратиха писмено запитване до ведомството, но до публикуването на новината отговор не е получен. От пресцентъра на ББР пък заявиха пред медията, че "няма нищо смущаващо в тези проверки", защото това било "рутинна практика".


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени