FACEBOOK

200 млн. са надплатени за язовирите, кредити за 250 млн. от ББР няма да бъдат върнати

33 язовира в страната са в изключително тежко състояние. Това е показал анализ на икономическото министерство за водоемите, които са най-голяма заплаха за намиращи се в близост населени места, предаде OFFNews.bg.

Нито един от тях не попада в язовирите, чиито ремонти са били завършени. 11 от тях дори не са били възложени да бъдат обследвани, съобщи министърът на икономиката Кирил Петков.

Едва 10 язовира са завършени, а само 5 от тях - пълни, посочи Петков. По думите му държавното дружество "Монтажи" ЕАД е възлагало ремонтите за стотици милиони левове всичко на всичко на 6-7 фирми.

"Парите, платени от Държавната консолидационна компания са два пъти над пазарната цена за бетона и пет пъти над нормалната цена на транспорта. Става дума за около 200 милиона лева от парите на данъкоплатците. Толкова е било надплатено", каза министърът.

Според него държавата е била източвана без търгове и обществени поръчки, а контролът е бил скрит под шапката на ДКК.

"Първото нещо, което правим - възложихме на Министерския съвет да премести "Монтажи" към Министерството на икономиката. Когато това дружество е под директен контрол, ще имаме по-голяма яснота как се случват ремонтните дейности. Освен това назначихме с днешна дата нов член на Борда на директорите на Държавната консолидационна компания и се надяваме другата седмица да го видим като нов изпълнителен директор. Ако това стане факт, ще имаме абсолютно независим човек, който ще обследва още по-детайлно всички дейности на "Монтажи". Това е била голямата схема, където се случват не само язовирите, но и правителствения комплекс", посочи още Петков.

Министърът посочи, че към "Монтажи" ЕАД са преведени 582 милиона лева, срещу които до момента има десет завършени язовира, от които 5 са пълни, а другите празни. Отделно имало и 18 водоема с приключени ремонтни дейности, за които се чака да бъде завършена документацията.

Според Мая Манолова ремонтът на язовирите е класическа схема за черна касичка на ГЕРБ в Министерство на икономиката.

Монтажи са превъртели близо 700 милиона лева. Подобно на Автомагистрали и Чистота Искър, така и ДКК е възлагала на приятелски, придворни фирми договори за стотици милиони лева, каза тя, а Петков потвърди, че наистина става дума за източвани милиони.

Министърът на икономиката отговори и на актуален въпрос на депутата от БСП Минчо Христов Куминев за безобразията в ББР.

"Необслужваните кредити с най-висок вътрешен рисков рейтинг в банката са на стойност 545 млн лева. Очакваме 250 млн. лева от тях никога да не бъдат върнати", каза Петков.

По думите му към 30 юли банката е отпуснала кредити за 2,2 млрд. лева към 141 клиенти. Десет фирми обаче са получили 1.3 млрд. лева от тази сума.

Кирил Петков изрази притеснение, че по много от големите кредити съотношението дълг към обезпечение е близо и дори над 100%, което е проблем. Той уточни, че въпреки рисковите кредити ББР е ликвидна, като има капиталова адекватност от 34% и притежава над 800 млн. лева в трежър инструменти.

"Ако трябва да обобщя - имаме огромни кредити, много високо рискови, голяма част от тях, но без да създават проблем на банката, защото данъкоплатецът е плати 1.4 млрд. лева", каза Петков.

По повод обявената на търг за продажба лимузина на бившия шеф на ББР Стоян Мавродиев, икономическият министър обяви, че тя е купена като нова за 400 хил. лева и че това я прави една от петте най-скъпите беемвета от седма серия, продадени в Европа през 2016 година.

В изявата си от парламентарната трибуна Кирил Петков призова депутатите да гласуват предложената актуализация на бюджета от служебния кабинет, за да има пари за здравеопазване и пенсии. След думите му част от депутатите в 46-ото Народно събрание започнаха да тропат по масите.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени