FACEBOOK

Бъдещ депутат от ПП като областен продал на безценица имота за точенето на 4,3М от ББР от човека на Нинова

Свързани новини

Историята с отпуснатия от държавната ББР кредит без обезпечение за 4,3 млн. лв. на фирма без оборот и на загуба, собственост на кандидат-депутат от БСП, много близък до лидера Нинова, се развива стремглаво. Оказва се, че в далаверата за милиони, противна на законите в страната и на правилата на банката, финансирана от данъкоплатците, с подписа си замесен и вторият в листата на Продължаваме промяната в Сливен.


По време на сделката, станала при управлението на кабинета на двете партии Петков-Нинова, когато вече е в оставка, Веселин Вълчев е областен управител на Сливен от квотата на ПП. Именно с неговия подпис на продавач източилата ББР фирма Керамик ООД на червения кандидат – депутат и координатор в областта Саркис Шакилян купува държавен имот на безценица, който после служи за обезпечение на кредита към държавната банка.


Т.е. държавата – всички данъкоплатци са двойно ограбени от красивата коалиция на Промяната ПП-БСП.

Сделката с имота е врътната през юни, а милионите са харизани от нашия джоб на червения бизнесмен през август. Цената, на която държавата се разделя с недвижимата си собственост е 90 стотинки на квадратен метър при пазарна по тези места минимум 50 лв. на квадратен метър.


От това данъкоплатците са ограбени с минимум 3 млн.лв. Смята се лесно, защото имотът е 63 546 кв. м., а разликата от продажната цена – 57 191,40 лв. до реалната 3 177 300 лв. е страховита.

За съжаление обаче, дори при стойност на имота от 3 млн. лв., той не покрива записаното от самата банка в изискването й за предоставяне на кредит минимум 110% обезпечение, като в реалния случай се иска двойно по стойност на заетата сума. При 4,3 млн. лв. имотът следва да струва над 4,73 млн. лв., което е над 50% повече от 3 млн.лв.


В задачата се пита също откъде фирмата на червения кандидат – депутат е намерила пари, за да купи държавния имот от кандидат-депутата на Промяната в ролята му на областен управител? Защото според собствените й официални отчети тя няма приходи, няма печалба, а е на загуба, няма други кредити и няма други собствености. Било е задължение на продавача от Промяната да провери това. Не го е направил.


За ощетяването на хазната в особено големи размери и проявеното бездействие от страна на бъдещия депутат от ПП и бивш вече областен управител е редно да се започне разследване на прокуратурата.

Няма нужда от особени проверки, трябва само като нас човек да отвори имотния регистър и Търговския регистър и да се увери в простите факти. После да стигне до банката и да проучи защо тя дава кредити от държавата, т.е. от нашия джоб, без обезпечение – така, по същата схема, бяха фалирани немалко търговски банки у нас – последно КТБ. Тук обаче случаят е още по-скандален, понеже става въпрос за държавна институция, пряко подчинена на правителството – в конкретния казус кабинета „на Промяната” Петков – Нинова. Нужно е да се потърси отговорност от управляващите ББР, тъй като те са допуснали не само отпускане на подобен кредит, но и заобикалянето на вписването на залог на предприятие на облагодетелстваното с 4,3 млн. лв. дружество – пропуск, който не правеше дори КТБ.


Не става въпрос за дребни пари, тъй като поради некадърност на управляващите ББР, от разполагаеми 342 млн. лв. за кредитиране на бизнеса, държавната банка успя да даде само 60 млн., от които въпросният необзпечен заем е съществен процент – над 7 на сто от целия портфейл!


За тези неща вестник 19 минути не само с публикацията си, но и със специално искане ще се обърне към главния прокурор и съответните ресорни прокуратури.


А драгият зрител сега разбира защо беше целият рев на БСП срещу смяната на всички областни управители от служебното правителство и на ред още червени калинки, наместени от Нинова във властта. Ако се разровим, със сигурност при голяма част от тях ще намерим подобни афери, а общо 7-те милиона източване от този конкретен казус ще се окажат общо стотици милиони, а може би и милиарди.


Радостина Тонева


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени