FACEBOOK

Китай ще започне да плаща за газ в рубли и юани: Русия

Руската компания "Газпром" заяви, че е подписала споразумение за преминаване към плащане на доставките на газ за Китай в юани и рубли вместо в долари, предаде CNN.


Промяната е част от стремежа на Русия да намали зависимостта си от щатския долар, еврото и други твърди валути в банковата си система и в търговията - стремеж, който Москва ускори, след като бе засегната от западните санкции в отговор на нахлуването си в Украйна.


Русия установява по-тесни икономически връзки с Китай и други незападни страни, по-специално като нови пазари за нейния жизненоважен износ на въглеводороди.


Главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер заяви, че разрешаването на плащания в руски рубли и китайски юани е "взаимно изгодно" както за "Газпром", така и за държавната China National Petroleum Corporation в Пекин.

"Тя ще опрости изчисленията, ще стане отличен пример за други компании и ще даде допълнителен тласък на развитието на нашите икономики", каза той.


Газпром не предостави повече подробности за схемата, нито каза кога плащанията ще преминат от долари в рубли и юани.


По-рано тази година президентът Владимир Путин принуди европейските клиенти да открият рублеви банкови сметки в Газпромбанк и да плащат в руска валута, ако искат да продължат да получават руски газ. Бяха прекратени доставките за някои компании и държави, които отказаха да изпълнят условията на сделката.

В навечерието на инвазията Русия подписа знаково споразумение за удължаване на срока на договора за доставка на газ за Китай на стойност 37,5 млрд. долара.


В края на 2019 г. тя започна да изпомпва газ за Китай по 3000-километровия газопровод "Силата на Сибир" (1865 мили). Путин приветства този ход като "наистина историческо събитие не само за световния енергиен пазар, но най-вече за нас, за Русия и Китай".


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени