FACEBOOK

Газпром: Цената на газа в Европа може да надхвърли $4000 за 1000 куб. метра

Цената на газа в Европа може да надхвърли 4000 долара за 1000 кубически метра през тази есен и зима, заяви в сряда изпълнителният директор "Газпром" Алексей Милер, цитиран от руските агенции ТАСС и РИА Новости.


Милер посочи, че цената на газа се покачва на газовите борси и на газовите центрове. Той отбеляза, че "ако настоящите пазарни тенденции продължат", цените на газа могат да достигнат връх от 4000 долара, при това "според консервативна оценка".


Трябва да се има предвид, че подобна цена на газа в долари за 1000 кубически метра се равнява на около 375-385 евро за мегаватчас при текущите нива на парите между щатската и единната европейска валути.


Към 15.00 часа българско време октомврийските фючърси на нидерландския газов хъб се търгува на нива около 251 евро за мегаватчас или около 2600 долара за 1000 кубически метра.


Миналия петък (26-и август) газовите TTF фючърси достигнаха ценови връх от 342 евро за мегават час – точно под рекордния пик от 345 евро, достигна за кратко на 7-и март тази година.


Главният изпълнителен директор на "Газпром" също така заяви, че глобалното търсене на руски природен газ е спаднало с 40 милиарда кубически метра от началото на 2022 г. От това количество почти 30 милиарда куб. метра, или 73%, са в резултат от санкциите, наложени от Европейския съюз. Междувременно "Газпром" е увеличил износа на руски газ за Китай с 60%, посочи още Милер.


Според него приходите на руския енергиен гигант за 2022 г. ще бъдат "значително по-високи" от миналата година. Милер добави, че "Газпром" подготвя "рекордни оперативни запаси от газ" за вътрешни цели за зимата, предаде БНР.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени