FACEBOOK

"Взрив в ЕС" предрече полският премиер

В изненадващо интервю за най-престижния френски вестник Фигаро премиерът на Полша предрече "взрив" в Европейския съюз. Според него разногласията между страните от ЕС, които искат мир, и тези, които искат Украйна да спечели, могат да доведат до "вътрешен взрив" в Съюза, заяви Матеуш Моравецки.

„Тази заплаха от вътрешна експлозия съществува. Затова е толкова важно да поддържаме диалог помежду си, да намираме компромис“, каза Моравецки.

Във Франция Моравецки се срещна с президента Еманюел Макрон, с когото обсъдиха енергийната криза и единството на Европа: „Имаме различия относно конфликта, но и двамата вярваме, че единството на Европа трябва да бъде защитено, защото това е необходимо условие за налагането на допълнителни санкции“, каза полякът. Премиерът заяви още пред репортери, че е помолил Макрон да ускори доставката на оръжия за Украйна.


Освен това той очерта позицията на Полша относно визовата политика, като заяви, че Варшава настоява за спиране на издаването на визи на руснаци, с изключение на хуманитарните. Днес идеята беше обсъждана на високо еврониво.

Тази инициатива се подкрепя от водените от Варшава Прибалтийски републики, Финландия, но вече и от влиятелен стар член - основател като Нидерландия. Германия пледира за баланс, тъй като по думите на външния й министър г-жа Бербок, спирането на всички руснаци ще спре и спасяването на противници на режима на Путин, ако искат да избягат. Други евролидери също в тази връзка посочват, че Европа се посещава главно от богатите руснаци, а много от тях са свързани с управлението на своята страна.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени