FACEBOOK

Идва постдоларов свят: FT

Председателят на Rockefeller International Ручир Шарма публикува в най-авторитетното бизнесиздание в света Файненшъл Таймс изненадваща статия, която обявява края на доларовата доминация в света, а ние ви предлагаме част от нея:

"Този месец, след като доларът се качи до нива, виждани последно преди 20 г., аналитиците припомниха спора за липсата на алтернатива на долара и предрекоха големи печалби напред за могъщата валута със зелен гръб. Това, което се случи преди 20 г. подсказва, че доларът е по-близо до пика, отколкото до последващо покачване. И тогава борсите в САЩ падаха, докато доларът се качваше, преди да тръгне надолу, което стартира в онзи момент през 2002 г. и продължи 6 години. Може би сме близо до подобна повратна точка.

Този път спадът на щатската валута може да е по-дълготраен. Свързано с инфлацията или не, неговият цикъл трае около 7 години. А сега сме в 11-ата. Освен това има фундаментални дисбаланси, които предвещават "разболяването" му. Когато текущият баланс по търговската сметка е с дефицит над 5 на сто от БВП, то е надежден сигнал за идващи финансови проблеми. Това е най-вярно за развитите държави, където иначе подобни епизоди са рядкост, освен за изложени на риск от криза страни като Испания, Португалия и Ирландия. В момента САЩ са близо до заветните 5% дефицит, които са пробивани само веднъж от 1960 г. насам. При падането му през 2001 г.

Националните валути отслабват, когато останалият свят не вярва повече, че дадена държава може да си плаща сметките. В момента САЩ дължат на света $18 трилиона или 73% от БВП, далеч отвъд 50-те процента, които често се смятат за ръба на валутната криза.

Инвеститорите странят от долара в момент, когато американската икономика се забавя, редом с останалите. През последните години обаче САЩ растяха значително по-бързо от средното за останалите развити, но темпът се затормозява. Ако доларът е пред падане и стигне надълбоко, ще заплаши статута си на валутата с най-голямо доверие в света, най-използваната от другите държави вече 94 години. Доларът изобщо е резервна валута повече от век, т.е. царстването му е по-стар от повечето. Той беше подсилен напоследък от слабостта на съперниците си. Еврото е минирано от финансови кризи, юанът е тежко управляван от авторитарен режим, но независимо от това алтернативите печелят почва.

Освен големите 4 валути - на САЩ, ЕС, Япония и Великобритания, в графа "други" са канадският и австралийският долар, швейцарският франк и юанът. В момента те числят 10% от глобалните резерви, което е 2 на сто повече, отколкото през 2001 г. Техните печалби, които се ускориха с пандемията, са главно за сметка на щатския долар. Неговият дял в световната търговия сега е 59% и е най-ниският от 1995 г. насам.

Дигиталните валути може да изглеждат поочукани в момента, но също остават дългосрочна алтернатива.

Междувременно, въздействието на американските санкции върху Русия показва колко влияние има САЩ върху движения от долара свят, вдъхновявайки много държави да търсят други опции. Възможно е следващата крачка в това развитие да бъде минаване от единствена резервна световна валута към валутни блокове.

Най-големите икономики в Югоизточна Азия все повече правят разплащания в свои валути, избягвайки долара. Малайзия и Сингапур са сред страните, които имат подобни споразумения с Китай, който от своя страна подкрепя с юани държави във финансов стрес. Централните банки от Азия до Близкия Изток правят двустранни линии за валутни суапове - размяна в национални валути - също с намерението да намалят зависимостта от долара...

Постдоларовият свят идва".


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени