FACEBOOK

Еврото дългосрочно сринато, лошо за цялата зона: Топикономист

"Икономическото състояние на еврозоната в близко бъдеще ще е плохо. Очень плохо.

Анализатори на ING, Citibank и Capital Economics са на мнение, че допълнително обезценяване на еврото спрямо долара (под паритет 1:1) е "safe bet". Енергийната криза е "капан" за общата валута, казват тези финансови институции. Последните дни цената на фючърси природен газ на европейските борси превиши 300 евро за мегаватчас. Предишният рекорд беше 240 евро. Дали ще се покачи още идните месеци? Молете се да не се, но най-вероятно ще.

Най-опасното е, че тези страни членки, които исторически "носят" валутния съюз на гърба си, като Германия, всъщност ще се окажат най-тежко пострадали от настоящата енергийна криза.

Стопанското бъдеще на Германия е на кръстопът. Над две десетилетия безумни енергийни политики доведоха до днешната ситуация. Немската политическа класа се опитваше да прокарва най-"прогресивните" (да се чете "безразсъдни") зелени енергийни политики, докато същевременно поддържа най-мощния промишлен сектор в Европа и въобще в света.

Това бе възможно единствено благодарение на сделка с Владимир Путин (с "дявола", както някои биха казали). Стига Русия да подава евтин газ, немската индустрия може да продължи да бумти, докато немските зеленисти унищожават местната енергетика. Това обаче си има цена - геополитическа - която Германия изглежда не е готова да плати. Особено иронично е, че точно нацията на автора на "Фауст" не осъзна в какъв капан се вкара.

Сега, поради тази късогледост, Германия трябва да избира - приоритетите на зелената енергийна политика или оцеляването на немската индустрия. За мен очевидно адекватният избор е второто. Но дали в Берлин го осъзнават? Дали всъщност въобще осъзнават, че трябва да избират едното или другото?

Ако неадекватните политики продължат, има 

реален риск Германия да започне да се превръща във втора Италия. Много високо ниво на държавен дълг, хронични бюджетни дефицити, нисък растеж, завишена безработица. Ако това се случи бъдещето на еврозоната би било изключително мрачно. Защото във валутен съюз, в който и самата Германия е в това състояние, кой ще спасява страни като Италия и Гърция?

Същевременно Европейската централна банка е в пълен амок, и се опитва хем да затяга паричната политика, за да бори инфлацията и минимизира обезценяването на еврото, хем да продължава да купува промишлени количества държавен дълг на най-задлъжнелите членки като Италия и Гърция, за да ги пази от фалит. Накратко, нещо като това, което немската политическа класа прави 20 години по отношение на енергийната и стопанска политика. Бъдете сигурни - това, което прави ЕЦБ също ще има трагични резултати.

На английски това му се вика "to have your cake and eat it too", но на български имаме далеч по-благозвучен и точен лаф - не може хем знаете кое, знаете къде, хем душата в рая. Сега като се замисля, Берлин е известен като гей столицата на Европа. Може би затова местната политическа класа не осъзнава значението на тази мъдрост", пише топикономистът Георги Вулджев.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени