FACEBOOK

Еврозоната с риск от рецесия: Bloomberg

Във вторник икономисти, анкетирани от Bloomberg, предупредиха, че рискът от рецесия в еврозоната нараства, като посочиха като основни фактори недостига на природен газ и инфлацията, която остава на рекордно високи нива.

Вероятността за рецесия според съобщенията е нараснала до 45% от 30% в предишното проучване и 20% преди началото на войната в Украйна, която доведе до санкции срещу Москва, като по този начин намали руските енергийни потоци, най-вече към Германия.

"Предполагаме, че ще настъпи рецесия въз основа на вече въведеното петролно ембарго и ефекта от по-високите производствени цени върху промишлеността", заяви пред агенцията Ерик-Ян ван Харн, стратег в Rabobank.


"Германската икономика вече се забавя и тенденцията е ясно изразена в посока надолу", добави експертът.

Нарастващите разходи за живот в Европа се отразяват негативно на бизнеса и потребителите, които тъкмо са започнали да се връщат към нивата на разходите и производствения капацитет отпреди пандемията. В същото време намалените доставки на руски природен газ представляват заплаха за енергийните доставки през зимата.

Анализаторите все още смятат, че инфлацията в еврозоната ще достигне своя връх през настоящото тримесечие. Прогнозите за инфлацията бяха повишени в сравнение с предишното проучване, въпреки че все още се очаква растежът на цените да се забави до целта на Европейската централна банка от 2% през 2024 г.


Еврозоната "вероятно ще навлезе в лека рецесия през втората половина на тази година, но това няма да бъде достатъчно силен фактор за намаляване на търсенето, за да се върне инфлацията към целта, което ще остави ЕЦБ на пътя на постепенното повишаване на лихвените проценти", смятат икономисти, ръководени от Джеймс Роситър от TD Securities.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени