FACEBOOK

EС е пред най-тежката икономическа криза от 30-те години насам: Нюзуик

„САЩ разчитат на европейските си партньори да се противопоставят на руската агресия в Украйна, но има различни причини да се съмняваме, че тази подкрепа ще продължи безусловно.


Европа се е отправила към най-великата икономическа криза от 30-те години на миналия век. През пандемията от COVID-19 правителствата в ЕС увеличиха търсенето с масивни монетарни стимули – печатане на пари, докато в същото време предлагането се ограничаваше заради затварянето на бизнеси и налагането на работещите да си остават по домовете. Това предизвика най-високите инфлационни нива от поколения.


После дойде Русия с инвазията в Украйна, в резултат на което Европа положи усилия да отслаби Путин с екстензивни икономически санкции. Тези санкции обаче стреляха и обратно по нея самата. Докато курсът на рублата фактически се вдигна, ЕС се изправи пред съкращаване на енергийните доставки, инфлация и по-бавен икономически растеж.


Правителствата имат проблеми, като италианският премиер направо изгуби работата си. В Нидерландия, Германия, Полша, Испания има многоседмични протести на фермерите и превозвачите. Вълна от стачки налегна възловия авиосектор. И при все това, милиони бежанци, които чувстват същите проблеми в Африка и Близкия Изток, отново започват да прииждат към границите на Европа. С храната, горивото и миграцията като затрупващи я проблеми, Европа и нейните правителства са неспокойни.


И още много кабинети в ЕС ще паднат през следващите 6 до 8 месеца.


Подхранвана от евтината руска енергия, Германия беше двигателят на европейската икономика. Но вече не.


Немците имат много малко собствен петрол и газ. Дълго разчитаха на Русия за поне една – трета от доставките, но миналия месец износът на Газпром на синьо гориво за ЕС падна до най-ниските нива от десетилетия. Същественият Северен Поток 1 работят с 20% от капацитета си и Путин заплаши да намали занапред и тези количества. Газпром обяви форсмажор за някои европейски клиенти и някои от най-големите немски енергокомпании ще изискват масирано държавно субсидиране, за да предотвратят банкрут.


Вдигането на енергийните цени направи немския износ много по-неконкурентен, докато растежът на най-големия пазар на Германия – Китай пада. Немските шофьори плащат близо 10 долара за галон бензин. Немската федерална агенция - системен регулатор, предупреди домакинствата, че енергийните им разходи ще се утроят в рамките на година.


Даже производителите на стомана в Германия, които още се нуждаят от въглища, вземат повечето от тях от Русия и почувстваха болка от санкциите срещу нея.


В резултат, немската инфлация е най-високата от 1960 година, като в комбинация брутния вътрешен продукт пада и се очаква да продължи така и занапред.


Евролидерите ясно чувстват какво се задава. Унгарският премиер Виктор Орбан, лесно преизбран през април, се чувства заплашен от икономическите проблеми. Неотдавна той заклейми ЕС за антируските санкции като заяви: „Не само, че се простреляхме в крака, но сега е ясно, че европейската икономика се простреля в белите дробове и сега се задъхва за въздух”.


Забележителното е, че Франс Тимерманс, вицепрезидентът на Европейската комисия, е съгласен с Орбан. Той предупреди, че заради съкратените енергодоставки Европа ще стане свидетел на „много, много сериозни вътрешни конфликти и раздори” тази зима.


ЕС, разбира се, ще се опита да намали икономическата болка. Големите енергийни консуматори поискаха да преминат към петрол и газ от други износители на газ като Азербайджан, Катар, ОАЕ, но от този гамбит не излиза кой знае какво, тъй като трябва инфраструктура, която не е налична, за бърза диверсификация.


Още повече, Русия държи собствеността на източниците на енергийните доставчици Казахстан, Азербайджан и Либия. Така единствената държава, която има запаси и технологии, за да произведе и да достави колечиства за масирано нарастване на енергийната задоволеност на Западаса САЩ, но Щатите пък търсят как да намалят продукцията на фосилни горива.


В миналото икономическите трудности често подсилваха популистки партии, противни на евроединството. Рецесията от 2008 г. доведе Марин Льо Пен до позицията на сериозен политически играч, като нейният Национален фронт спечели 12% от гласовете на местните избори във Франция през 2010 г. Сега на парламентарните избори тя увеличи присъствието си в парламента от 8 на 89 места.


А САЩ имат нужда от икономически силна, политически свързана, наистина обединена Европа. Вместо това, ние сме изправени пред разнопосочните интереси на нашите европейски съюзници помежду им. Немците се запасяват с дърва за зимата, правителството им вече отслаби икономическите санкции срещу Русия. Докато еврото потъна до паритет с долара, а бюджетните дефиците на Стария континент растат, реалната воля на ЕС да се присъедянява към САЩ за военните предизвикателства ще става все по-съмнителна.


Енергийният съюз между OПЕК и Русия стана за някои европейски лидери много по-важен, след като побързаха да подобрят отношенията си с производителите на нефт от Близкия Изток, независимо от притесненията за спазването на човешките права.


Най-обезпокоителното е, че гладуващите за храна и жадуващите за горива нации от Азия и Африка ще подпалят масивна нова вълна от мигранти към Европа, която ще се окаже далеч по-голяма от предизвиканите от военните конфликти в Сирия и Либия. Тя ще постави на сериозно изпитание всички системи на ЕС: здравна, социална, производствена, самата обществена свързаност на европейските държави. Това не звучи добре на фона на интересите на САЩ, които искат да могат да разчитат на своите съюзници на Стария континент”, пише авторитетното американско списание Нюзуик.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени