FACEBOOK

ЕС до 2030 г. ще бъде на руски газ: Германия

"След 2030 г. ЕС вече няма да купува природен газ от Русия. Според проучване на асоциацията Zukunft Gas и Института за енергийни науки към университета в Кьолн най-големият доставчик тогава ще бъдат Съединените щати, които ще доставят 170 милиарда кубически метра втечнен газ на ЕС годишно през 2030 г. - повече от Русия миналата година (155 милиарда кубически метра). По този начин зависимостта от природен газ от Москва е заменена от зависимостта от природен газ от Вашингтон.


Според проучването Норвегия ще остане вторият по големина доставчик – с обем на доставка от почти 120 милиарда кубически метра природен газ годишно. Най-големият доставчик извън западния военен алианс ще бъде Катар през 2030 г. – с около 40 милиарда кубически метра втечнен газ.


По този начин ще се създаде един трансатлантически енергиен блок, който би намалил значително зависимостта си от трети страни и вече няма да бъде принуден да бъде изправен пред предизвикателства, поне по отношение на природния газ, в случай на ескалация на войни", докладва Германският институт за външна политика.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени