FACEBOOK

Още 60% скок на газа прогнозира Газпром

Свързани новини

Руският гигант Газпром (GAZP.MM) обяви, че очаква цените на синьото гориво на европейския пазар да се увеличат с 60% до над $4000 за 1000 кубически метра тази зима, тъй като производството и износа на фирмата паднаха след въвеждането на западните санкции. Новината е много важна за очакващите нови подписи договори с различни страни, сред които и България, чиято цена по контракт е 12 пъти по-ниска.


По желание на Европейската комисия по-голяма тежест в газовия микс има борсовата цена – онази от хиляди долари, а не постигнатата от държавите в отделните им споразумения с Газпром, които се движат от 170 до към 500 долара.

Напомняме, че преди година цената на газа беше около 300 долара за 1000 кубика. Поради приказките около спирането на Северен поток 2 и преориентирането на американските танкери с втечнен газ от Европа към доставки в Азия през септември м.г. президентът Путин заяви, че очаква 1000 долара за газ.


При старта на войната в Украйна, спирането на Северен поток 2 и въвеждането на тежки санкции срещу Кремъл миналата зима, неговият заместник в Съвета за сигурност на Русия Медведев прогнозира над 2000 долара за 1000 кубика, които доста пъти впоследствие бяха и надминати на пазара. Някои, особено „експерти” в България осмяха това твърдение при лансирането му от бившия президент на Русия и ексшеф на Газпром. Но действителността ни в момента показва, че е трагична истина.

Сега Газпром прави прогноза за цена от 4000 евро. Това се покрива с очакванията на немския газов оператор, чийто шеф още през юли обяви 2-3-кратно увеличение на цените на отоплението през новия есенно-зимен сезон 2022-2023 г. в своята страна.

Напомняме, че газът представлява над 70% от стойността на парното и топлата вода у нас. Такъв дял дават топлофикационните дружества, когато цената му пада. Когато се качва, твърдят, че представлява почти 90 на сто от стойността.


Кирил Пламенов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени