FACEBOOK

Да вземаме транзитен газ и да го продаваме на ЕС: Украински депутат

Украинският депутат Дмитро Разумков, който има добър собствен рейтинг и е евентуален конкурент на Зеленский на следващи избори, независимо, че влезе в политиката от партията на президента, направи екстравагантно предложение в местна медия по време на свое интервю.


Тъй като бюджетът на страната е на невероятен дефицит - според някои източници около 50 млрд.долара, а предстои отоплителният сезон, като не е ясно дали фалирата държавна компания Нафтогаз ще бъде способна да плаща на Газпром, той е измислил интересна схема, през която Киев да се възползва от ролята си на транзитьор. Да се взема по трасето газът, който е предназначен за Европа, която ако желае да го освободи, да си плаща, за да го получава и на Украйна, освен на Русия. Така да се финансира синьото гориво, което да отоплява републиката, на чиято територия вече точно 6 месеца се води война. Нещо подобно се разигра през зимата на 2009 г.

На този фон Молдова беше подканена от Газпром да плати августовската си сметка за газ, за което е закъсняла повече от 3 седмици, за да не спре подаването за нея. Страната неколкократно през последната година има проблем с разплащанията и получава отстъпки заради това. След старта на войната обаче тя е по-уязвима от руската "газова дипломация" заради своята финансова криза. Напомняме, че като съсед на Украйна, тя пое най-голям брой бежанци. В страната съществува и руски анклав точно на границата с Украйна - т.нар. Приднестровие, което се самоназовава "република" много по-отдавна от самообявилите се ДНР и ЛНР в Донбас.

Според натовските разузнавания, след като вземе Николаев, към който вече се отправи и доближи, руската армия ще се опита да окупира Одеса и нейната област, където са съсредоточени най-много българи, и да свърже отцепената южна и източна Украйна с Приднестровието. След референдуми, каквито се подготвят по кримския сценарий за след броени дни във вече завладените области като Запорожка и Херсонска, Донецка и Луганска, всички тези земи с рускоезично население и останалите като Николаевска и Харковска, Москва планира да "възсъедини" с Руската федерация.

Такъв проект дори официално беше обявен още броени дни преди старта на войната от италианския зам.-министър на външните работи в най-авторитетното предаване на държавния канал РАИ 1: Порта - а - порта. Както 6 месеца по-късно се вижда, той вече е на път да се реализира.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени