FACEBOOK

Унгария подписа нова сделка с Газпром

. Золтан Ковач, международен говорител на правителството на Виктор Орбан, уточни, че договореното количество е допълнение към текущите доставки на страната.

Сделката бе обявена и от унгарския министър на външните работи Петер Сиярто, който написа във Facebook, че споразумението влиза в сила от 1 септември. Газът ще стига до Унгария през Сърбия.

Новината идва, докато Европа се опитва да намали потреблението на енергия и да намери начин за справяне с драстично намалените доставки на руски газ. Идва и в деня, в който „Газпром“ спря напълно подаването по „Северен поток 1“ към Германия за 3 дни с аргумента, че ще се извършва поддръжка.


По-рано държавният гигант намали количествата по тръбата до едва 20%. Вчера пък стана ясно, че спира газовите потоци към френската Engie заради разногласия по договора.

Докато Русия търпи критики, че използва „Газпром“ като геополитическо оръжие, държавният концерн веднъж вече увеличи тези за Унгария по-рано този месец. Орбан отдавна е сочен като близък с Кремъл и дори за „троянски кон“ на Путин в ЕС.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени