FACEBOOK

Газпром спря доставките по Северен поток 1 за 3 дни

Доставките на газ по Северен поток са напълно преустановени за три дни поради започването на ремонт на единствения останал в експлоатация компресорен агрегат в компресорната станция "Портовая", според данните, предоставени от германските оператори на газопроводи Opal и Nel.


Физическият поток на газ по "Северен поток" в приемната точка в германския Грайфсвалд е напълно спрян от 04:00 ч. московско време в сряда. Данните на Nord Stream AG, оператора на "Северен поток", също потвърждават спада на изпомпването на газ до нула.

По-рано "Газпром" съобщи, че изпомпването на газ по "Северен поток" ще бъде спряно от 04:00 ч. московско време на 31 август до 04:00 ч. московско време на 3 септември. Данните на Nord Stream AG показват, че номинациите за транспортиране на газ са намалели почти до нула от 03:00 ч. московско време в сряда.


Прекъсването е необходимо за извършване на превантивна поддръжка. Както посочва Газпром, Siemens трябва да извършва такава поддръжка на агрегата на всеки 1000 часа. Ако работата бъде завършена и няма технически неизправности в оборудването, преносът на газ ще бъде възстановен до 33 млн. куб. м на ден.

От 27 юли газопроводът "Северен поток" работи с 20% от максималния си капацитет поради спирането на няколко газови турбини. Една от турбините, произведена в Канада от Siemens Energy, е изпратена за ремонт в Монреал. Заради санкциите на Отава срещу Москва производителят първоначално отказа да върне ремонтираното оборудване на Германия, но след многобройни молби все пак решава да го върне. На 25 юли Газпром съобщи за принудителното спиране на друг газотурбинен двигател в компресорната станция Портовая поради изтичане на срока за капитален ремонт. Така в експлоатация остава само една турбина.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени