FACEBOOK

Главният газопровод към ЕС ще бъде затворен до отмяната на санкциите: Кремъл

Техническите проблеми с доставките на газ за Европа по "Северен поток 1" ще продължат, докато Западът не отмени санкциите, които наложи на Русия заради продължаващия конфликт в Украйна, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. По думите му тези ограничения затрудняват поддръжката на тръбопровода.

На 31 август "Газпром" напълно прекрати доставките на газ по газопровода. Въпреки че първоначално се очакваше "Северен поток 1" да възобнови транзита на газ в петък, "Газпром" обяви, че той ще остане затворен за неопределено време поради технически проблеми.


"Проблеми при доставките на [газ] възникнаха поради санкции, които бяха наложени на страната ни и редица компании от западните страни, включително Германия и Обединеното кралство. Няма други причини зад въпросите, свързани с доставките", отбеляза Песков.

Говорителят на Кремъл твърди също, че вината не е на Газпром, че "европейците абсолютно абсурдно вземат решение да откажат да обслужват оборудването си", което те са договорно задължени да направят.

Песков подчерта, че всички операции на Северен поток 1 зависят от "едно оборудване, което се нуждае от сериозна поддръжка".


В неделя коментарите му бяха отразени от Александър Новак, руски вицепремиер, който обвини Европейския съюз за проблемите, които предотвратиха възобновяването на доставките на газ по тръбопровода.

"Целият проблем се крие именно от страна на [ЕС], защото всички условия на договора за ремонт са напълно нарушени, заедно с условията за доставка на оборудването", каза той.

В петък Газпром отменя рестартирането на Северен поток 1, позовавайки се на изтичане на нефт в турбината, което е открито по време на съвместна проверка с производителя Siemens Energy в компресорната станция Portovaya близо до Санкт Петербург. В същото време неизправността би могла да бъде отстранена само в Канада, която е наложила санкции срещу Москва.


Въпреки проблемите с поддръжката, Европа обвини Русия, че използва енергийни доставки като оръжие, а председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи Москва като "ненадежден партньор" по отношение на доставките на газ.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени