FACEBOOK

Зимните прекъсвания на тока са малко вероятни, но възможни: Шолц

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че не очаква прекъсване на електрозахранването през тази зима, въпреки опасенията на опозицията, но отказа да изключи такъв сценарий.


"Направихме всичко възможно, за да не се стигне дотам", заяви Шолц в интервю за ZDF в неделя, коментирайки възможността германските потребители да бъдат изправени пред прекъсване на електрозахранването.

Ръководителят на германското правителство отговори на предупреждението на Фридрих Мерц, лидер на партията Християндемократически съюз (ХДС), което той отправи в интервю за Bild в събота.

Мерц обвини управляващата коалиция, че се отказва от ядрената енергия по идеологически причини, въпреки продължаващата енергийна криза в ЕС, и заяви, че в резултат на това Германия е застрашена от "спиране на тока в началото на следващата година".


Германия разполага с три действащи атомни електроцентрали, които по план трябва да бъдат изключени в края на годината. Правителството изключи възможността за отлагане на спирането на работата след преглед през март. Мерц призова решението да бъде отменено и заяви, че съоръженията трябва да продължат да доставят електроенергия за електропреносната мрежа.

Шолц защити политиките на своето правителство, които включват мерки за пестене на енергия, усилия за попълване на запасите от природен газ и възобновяване на работата на електроцентралите, работещи с въглища.

Той заяви, че тези мерки би трябвало да са достатъчни, за да изкара страната през зимата, и добави, че до няколко месеца Германия ще разполага с по-голям капацитет за доставка на втечнен природен газ, което ще намали опасенията за недостиг.

Берлин е изправен пред перспективата за енергийна криза, откакто обяви намерението си да откъсне икономиката на страната от евтините руски доставки. Планът предвиждаше постепенно премахване на руските изкопаеми горива, като природният газ щеше да остане в енергийния микс за няколко години. Притокът от Русия обаче беше ограничен от други фактори.

Украйна отказа да вкарва руско гориво през един от маршрутите, минаващи през нейна територия, след като Русия завзе част от нея. А руският газов гигант Газпром ограничи доставките по прекия подводен газопровод "Северен поток", като се позова на проблеми с обслужването на произведеното в Германия оборудване поради западните антируски санкции.

Германски официални лица обвиниха Москва, че е намалила доставките по политически причини, което Русия отрича. Миналата седмица бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви, че Берлин изобщо няма право да критикува Москва, тъй като води срещу нея "хибридна война".


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени