FACEBOOK

Полша иска от Германия €1,3 трилиона репарации за Втората световна война

Полското правителство оцени финансовата стойност на загубите от Втората световна война на 1,3 трилиона евро и заяви, че ще "поиска от Германия да обсъди тези репарации", предаде БГНЕС.


"Това е голяма сума от 6,2 трилиона" злоти, заяви на конференция вицепремиерът Ярослав Качински, ръководител на управляващата партия "Право и справедливост", и добави, че получаването на репарации ще бъде "дълъг и труден" процес.


"От гледна точка на Германия и като се има предвид, че такива компенсации се изплащат с десетилетия, това е приемлива сума за германската икономика", каза Качински.


Сумата бе съобщена по време на церемония за представяне на доклад за загубите, понесени от Полша в резултат на нападението на нацистка Германия и германската окупация през 1939-1945 г.


„Целта на Полша е да получи компенсация за всичко, което германската държава и германският народ са причинили на Полша през 1939-1945 г. Това е нашата цел, която се вписва в концепцията за възстановяване на нормалното функциониране на полската държава", допълни Качински и подчерта, че няколко десетки държави са получили компенсации от Германия, а Полша - не.


"Германия нападна Полша и нанесе огромни щети", заяви политикът и посочи, че негативните последици се усещат от страната и до днес. "Германия все още не е платила за престъпленията си срещу Полша", добави той.


"Пътят към получаване на репарации ще бъде дълъг, но сме сигурни, че един ден ще успеем", заключи Качински.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени