FACEBOOK

Топлофикация да не се опитва да начислява със задна дата по-високи сметки: Манолова

“КЕВР излезе с решение за увеличаване във задна дата на цената на топлинната и електрическата енергия на Топлофикация София от 1 юли 2019г. до 31 март 2020г.”, алармира в позиция до медиите лидерът на Изправи се.БГ Мая Манолова.

“Така дружеството ще получи от фонд Сигурност на електроенергийната система допълнително средства за миналия период в размер на най-малко 39,2 млн. лв. и има право със задна дата да начисли и да поиска от потребителите да върнат сумите, които са получили през юни 2020г. от намалената цена на парното”, подчерта тя.

„Това е схема за събиране на допълнителни пари от страна на Топлофикация по модела, прилаган успешно досега от ТЕЦ-овете свързани с Христо Ковачки“, пояснява Манолова. “Начинът е прост – обжалва се решението на КЕВР за одобряване на цена за регулирания пазар, решението пада в съда, а КЕВР одобрява по-висока цена за вече изминал период. Така Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ изплаща допълнителните суми с вноските от „задължение за обществото“, които събира от производителите на ел.енергия. Така вместо по-ниски сметки за потребителите с по-ниска такса „задължение за обществото“, парите изтичат по схемите на ТЕЦ-овете.

Припомняме, че тази схема беше разкрита от комисията за ревизия в 46-о НС, където стана ясно как 10 топлофикации, свързани с Ковачки, са получили 43 млн. лв. със задна дата за цени на тока, които са жалили за 2017г. Същевременно с това, когато обикновени граждани спечелят дела срещу неоснователно високи сметки КЕВР никога не е взимала решение за намаляване на битовите сметки със задна дата.

По същия начин през 2019г. Топлофикация – София обжалва определената цена за електрическа и топлинна енергия и печели делото. Така, след поевтиняването на природния газ с над 40%, вместо по-ниски цени за ток и парно, Топлофикация постига значително увеличаване на цената си за ел.енергия и напълно анулира поевтиняването на парното за периода юли 2019г. - март 2020г. Това уточняват в позицията си от Изправи се.БГ и припомнят, че при решението за намаляване цената на природния газ Борисов обяви постигнатото за „безпрецедентно“ и най-ниската цена в Европа.

Вместо по-ниски сметки за потребителите, обаче, ползите остават единствено за топлофикационните дружества.

Манолова е категорична, че на тази схема с повишаването на цените със задна дата трябва да се сложи точка. Какъв е смисълът от КЕВР, ако цената на ел.енергията се определя от съда и то в ущърб на гражданите. Това поставя въпроса дали Комисията изобщо защитава решенията си в съдебна зала.

“След съдебното решение в полза на Топлофикация - София и определените нови цени на електрическата и топлинна енергия за 2019-2020г. дружеството не само ще получи 40 млн. лв от фонд Сигурност на електроенергийната система, но и може да начисли обратно на абонатите си приспаднатите суми след обявеното намаление на цената на парното през юни 2020г. Подобно действие би било напълно скандално и от Изправи се.БГ настояваме СОС незабавно да вземе решение Топлофикация – София да не предприема действия да начислява и събира разликата в повишената със задна дата цена за парното”, категорична е Манолова.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени