FACEBOOK

КЕВР е вредна, а ВиК печели от загубите: МОСВ

Свързани новини

„Наличието на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е вредно за България”, обяви на пресконференция пред журналисти служебният министър на околната среда и водите Асен Личев.

"Сбърканият модел, по който се развива т.нар. сектор ВиК, е абсолютно грешен”, посочи той. „Формулата, по която се определя цената на водата, съгласно КЕВР, е следната - цената на водата за куб. м в лева е равна на приходите на дружеството за година, разделени на разликата между водното количество, което влиза на входа на системата, минус общите загуби. Това е формула, която стимулира ВиК-атата да има по-големи загуби, защото делят на по-малко число и цената става по-голяма. Пълен икономически парадокс", обясни Личев.

Напомняме, че под данни представени от омбудсмана Диана Ковачева у нас има над 61% загуби на вода общо за ВиК в страната, а само за Перник загубите са над 75%.

„Затова казвам най-откровено, че най-вредното за водния сектор, за услугата водоснабдяване и канализация е съществуването на КЕВР и на съществуващия модел на ВиК сектора. Най-вече като му "чучнаха" още един посредник - Държавният ВиК холдинг. Върху него в момента се съсредоточават всички финансови потоци”, посочи министърът.

"Държавната политика по водите във ВиК сектора се осъществява от търговските дружества, което е пълен абсурд. Веднага трябва да се направи закон за управление на водоснабдителните и канализационни услуги. Целият модел е сбъркан”, завърши Личев.

Снимка: БГНЕС


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени