FACEBOOK

Надплатили сме 29 млн. лв., КЕВР завишава цените: Омбудсманът


„Регулаторът се презастрахова напред във времето за евентуално повишаване на цените на природния газ и въглеродните емисии, каквито може и да няма”, заяви пред Nova омбудсманът Диана Ковачева по повод на големия скок от 1 юли. „Това, което се случи сега е, че КЕВР направи една прогноза каква ще бъде стойността на топлинната енергия през следващата година” посочи тя. Напомняме, че с решения на Комисията стойностите на електрическата енергия се увеличиха средно с 4,40%, а на парното 20% за София, а за страната средно с 16,23%.

„Цената на природния газ се променя всеки месец, никой не знае дали той ще поскъпне или ще поевтинее, това е динамична величина”, категорично подчерта Ковачева. Тя отбеляза, че КЕВР се възползва от т. нар. Наредба №5, която позволява скок на база на химерни оценки. Документът повдигна редица въпроси и от страна на магистратите.

„Цената на топлинната енергия се променя само веднъж седмично. Миналата година обаче се оказа, че прогнозите на КЕВР не са точни. Цените тогава са завишени, в резултат на което са надплатени 29 млн. лева от гражданите през отоплителния сезон”, заяви омбудсманът. „Сега питам как ще бъдат компенсирани хората”, посочи Ковачева.

„Моето предложение е така да се промени наредбата, че КЕВР да може всеки месец да казва дали се увеличава или да намалява цената на топлинната енергия, за да може тя да върви близо до цените на природния газ и емисиите. Защото сега хората хем плащат за прогнозно потребление, хем по прогнозна цена. А сега след проверка на 130 абонатни станции на топлофикация се е установило, че при 90 от тях уредите са с изтекъл срок на годност и не са изрядни. Това създава съмнения какво и как се измерва”, отбеляза тя и даде за пример столицата. „В София има 17 500 такива станции. Аз изпратих искане до топлофикация да си проверят уредите, за да може процесът да е почтен процесът на измерване”, каза Ковачева. Но тя пак повтори, че КЕВР трябва да промени подхода при определяне на цената.

„Ако законодателството остане същото, нещата ще стоят по този начин. Видя се, че самите топлофикации имат нереалистична оценка за собствените си искания за повишение. Въпросът е в контрола и яснотата на разходите на самите топлофикационни дружества, някои дори още не са си подали отчетите. Тук има неща, които не са съвсем ясни и това буди недоверие у хората”, смята омбудсманът.

Въпросната Наредба №5 накара и Върховната административна прокуратура (ВАП) да поиска от КЕВР да изясни как са изчислени повишените цени на тока и парното, стана ясно от преписката за 28 юни 2021г. Тя е основана на публикации в медиите, свързани с повишаване на цената на топлинната и електрическа енергия от КЕВР.

Публикациите навеждат на данни за неправомерно увеличение на цената за предоставяне на топлоенергия. Акцентира се върху обстоятелството, че действащата Наредба № 5 за регулиране на цените на топлинната и електрическа енергия създава предпоставки за нереално ценообразуване във вреда на крайните потребители, се казва в становището на държавното обвинение.

Оказва се, че увеличението на цените на парното от 1 юли 2021 г. е в противоречие с на чл. 2, ал. 2 от Закона за енергетиката. Според него производството, преносът, разпределението и търговията с топлинна енергия се извършват при гарантиране защитата интересите на потребителите, пишат от прокуратурата.

Шефът на КЕВР Иван Иванов, чийто мандат изтече преди 15 месеца и 5 дни, трябва да отговори в кратък срок предприети ли са действия и какви са те за промяна на Наредба № 5 във връзка с цените на топлинната енергия. Той трябва да представи и административната преписка по вземане на решението за завишаване цените на електрическата енергия, с оглед преценка за законосъобразност при вземането му.

След анализ на получените резултати, от ВАП ще се извърши преценка за предприемане и на последващи действия по реда на надзора за законност.
От КЕВР съобщиха, че са информирани за самосезирането на прокуратурата и ще отговарят в срок.

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени