FACEBOOK

Кой е виновен за фалита на Топлофикация?

Трите основни политически сили в София се изпокараха по казуса Топлофикация, след като Булгаргаз даде идеята отново дружеството да стане собственост на държавния Български енергиен холдинг, за да бъдат покрити дълговете му.

Новият председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев заяви, че държавата нехае за отоплението на софиянците. Преговорният екип, излъчен от градския парламент няма с кого да преговаря. Пред 19 минути той коментира още, че въпросът не е политически, а става въпрос за оцеляването на дружеството, тъй като фирмата е на път да натрупа още 300 млн. лв. към досегашните си дългове само до януари.

1,2 млрд.лв. задлъжнялост зимата прогнозира екс общинският съветник и депутат в последните 2 НС Владислав Панев от ДБ.: „Предложението за прехвърляне на Топлофикация от общината на държавната БЕХ е тотално ала бала и замазване на проблемите. Навремето така Бойко Борисов като кмет я предаде на държавата, а след това като премиер върна обратно горещия картоф. Да не е при него. Между другото половината дългове (след тази зима ще са поне 1.2 милиарда) на Топлофикация са натрупани, докато беше държавна. Така че смятайте каква панацея е това”.

Заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова също изрази мнението си по темата: „Единствената възможност е БЕХ да изкупи дълга наТоплофикация към Булгаргаз. Но това е временно решение. Не се отказваме от общинския характер на собствеността. Ще участваме активно в преговорния екип с ресорните министерства и ще търсим вариант, при който да не се повишават цените на парното за софиянци. За съжаление, в понеделник станахме свидетели на пресконференция на председателя на СОС Георги Георгиев и Прошко Прошков, които си позволиха доста своеволен и обиден език по отношение на представители на служебното правителство. Те едва ли не обвиниха сегашните министри на енергетиката и икономиката, че са виновни и отговорни за финансовото състояние на Топлофикация. Това е опит за замитане под килима на дългогодишните проблеми.

Свидетели сме на некомпетентното управление през годините. Помним и 90-те млн. лева на Топлофикация, загробени в КТБ. Свидетели сме и на редица неизгодни договори. Сега действително е налице извънредна ситуация, поради скока на цените на природния газ, но това не означава да си затваряме очите за отговорността на Столичната община и СОС“, заяви Милка Христова.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени