FACEBOOK

БЕХ да вземе Топлофикация поиска Булгаргаз: вече е правено през 2009 г.

През 2009 г., в самото й начало, новоучреденият тогава Български енергиен холдинг взе от Столичната община (с кмет Бойко Борисов) Топлофикация – София, за да бъде погасен натрупаният от дружеството дълг от 300 млн.лв. Операцията проработи, но за месеци. Столичното парно още в края на същата година вече имаше солидни задължения, които към днешна дата са набъбнали до близо 1 млрд.лв. Колко са точно? 8 месеца очакваме конкретен отговор от фирмата, но не го получаваме по незнайни причини – все пак е общинско дружество, сиреч е собственост на всички софийски данъкоплатци. Известно е само, че за 10 месеца Топлофикация – София има натрупани задължения от 131 000 000 лева само към Булгаргаз.

Напомняме, че за същото време – 10 месеца т.г., тя е събрала около половин милиард лева, или над три пъти повече от тази сума, в изплатени от 400 000 абонати сметки, а е взела допълнително и пари от когенерация – продажба на ток, макар цените, на които го продава да са доста ниски – т.е. можеше да спечели в пъти повече. Странно е на този фон защо изобщо Топлофикация не плаща задълженията си и къде потъват стотиците милиони, които събира, та и непрекъснато отправя искания за вдигане на цените на отоплението към КЕВР. Последното беше твърде сериозно и й беше позволено това лято.

На този фон, основен кредитор на Топофикация – Булгаргаз лансира идеята заизкупуване на Топлофикация от БЕХ. Който всъщност е по-голям заемодател и от дъщерното си дружество на софийското парно. „Българският енергиен холдинг (БЕХ) може днес да изкупи целия или поне част от дълга на Топлофикация София към Булгаргаз", предложи изпълнителният директор на държавния газов монополист Николай Павлов пред БНТ. Той припомни, че в понеделник, 25 октомври, изтича крайният срок, даден на общинското дружество да плати задължението си от 131 млн. лева.

Според Павлов Булгаргаз е предложил този "пожарен вариант", за да се реши проблемът с натрупаните задължения на Топлофикация - София за природен газ. Той припомни, че през декември миналата година дългът на дружеството беше редуциран с над 55 млн. лева чрез цесия.

Шефът на Булгаргаз подчерта, че от решаването на този проблем зависят доставките на газ към всички останали потребители, които за разлика от столичната топлофикация си плащали редовно задълженията.
Според него е настъпил моментът за вземане на важни решения, защото системното трупане на подобни дългове създава сериозен риск за всички клиенти на Булгаргаз.

Топлофикация, от своя страна, разчита, че поради своето недобро финансово положение държавната газова компания няма да извади парите, които трябва да внесе, за да съди мегадлъжника си. Столичната община пък от 2 месеца настоява пред правителството, което е принципал на Булгаргаз, да извърши прихващане – дължими от централния бюджет пари, които София има да взема от неплатени досега функции, да погасят вземането на монополиста. Сумата е малко над половината от борча на Топлофикация – София, научи 19 минути от високопоставени източници.

Странно е също, че при целия ресурс, с който разполага, тъй като не плаща основния си разход – газ, Топлофикация като най-голям клиент на синьо гориво в държавата, не се възползва от възможността за алтернативни доставки – например на азерски газ, които ще позволят, ако не да намали, то поне да задържи за целия отоплителен сезон, цените на своите услуги за клиентите. Напомняме, че кавказкото гориво е над два пъти по-евтино от руското, което зарежда Булгаргаз.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени