FACEBOOK

2,57 млрд. дълг на Булгартрансгаз, 250% скок за година

Тотален срив и фактически фалит призна държавната компания Булгартрансгаз в окончателния си финансов отчет за 2020 г., който бе публикуван в регистъра на Агенцията за публичните предприятия, предаде Клуб Z. Общо 2,57 млрд. лв са задълженията на компанията само в рамките на година, което е ръст от над 250 %. До 2019 г. тя беше печеливша със стотици милиони лева плюс.

Същевременно все още не са постъпили данни за първото тримесечие на 2021 г., за да се види има ли някаква динамика, макар че държавните дружества да са длъжни да предоставят и междинни финансови отчет.

Напомняме, че именно през въпросната 2020 г. ударно се строи Балкански поток, който е продължението на Турски поток през България към Сърбия, а по документи се води разширение на българската газопреносна система. В този момент нетекущите задължения на  компанията скачат с 1 875 714 000 лв. или с над 600 % спрямо предходната 2019 г. Тогава размерът им е едва 287 612 000 лв. Според документа това се дължи на увеличение в графата търговски и други задължения, като основният принос е на договорите, сключени с консорциума Аркад. За строежа на въпросния газопровод и прилежащите към него дейности за изграждане и въвеждане в експлоатация на компресорните станции Расово и Нова Провадия, възложени на ДЗЗД Ферощал Балкангаз. Дългосрочните задължения по тези два договора са за малко над 1 млрд. лв. По-голямата част от останалата дължима сума от малко над 794 млн. лв. е задължения към банки, поети през 2020 г., за финансиране на инвестиционни разходи.

Заради пускането на Турски поток, драстично спада транзитът на газ, осъществен от Булгартрансгаз. Припомняме, че още през 2018г. енергийният експерт проф. Атанас Тасев заяви, че съществуването на Булгартрансгаз при положение, че престанем да бъдем транзитна държава за Турция ще е „лишено от всякакъв смисъл”, за което 19’ пише от 7 години.


Преди старта на проекта Булгартрансгаз печелеше по 130 млн. долара годишно от транзитни такси за 13 млрд. кубика руски газ към Турция. Въпросният оборот позволяваше на компанията да издържа холдинга Булгаргаз, който пък субсидира топлофикациите пред фалит, най-вече в София. След построяването на Балкански поток обаче южната ни съседка получава горивото директно от Русия и съответно дружеството губи тези приходи. През 2020 г. срещу транзита за южната си съседка стоят нули за 9 от 12 месеца. Лека компенсация на загубените количества транзит има с увеличение на преноса към Гърция и С. Македония, но отново спадът е с над 50%  в сравнение с предходната година. Спад на преноса на газ от Булгартрансгаз има и на територията на страната.

Все пак построеният поток влиза в дружеството под формата на дълготраен актив - промяната в стойността на дълготрайните активи е сериозна - от 2,58 млрд. лв. на 4,55 млрд. лева. Българската страна инвестира огромни вложения от в тръбата, която дори не доставя газ за нас, а само го транзитира. Очакваният приход от транзита е едва 20 млн. долара за година, което означава около 100 години за излизане на печалба от вложението.

Същевременно инвестицията на Саудитска Арабия в построяването Балкански поток, с която се хвалеха от Борисов 3  всъщност се оказа кредит, който ще се връща при 4,5% лихва при нулев и близък до 0% ОЛП по света и у нас.

Поетите задължения според Министерството на енергетиката в предходния кабинет и самото държавно дружество, ще се изплащат в продължение на 10 г. от експлоатацията - тоест транзита на газ през тръбата. Oгромната част от капацитета на газопровода е резервирана за десетилетия от Газпром, както и от компания, регистрирана в Швейцария, свързвана отново с руския газов гигант.

Егор Глазунов

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени