FACEBOOK

САЩ: Турски поток и Северен поток-2 подкопават трансатлантическата сигурност

„Северен поток 2“ и втората тръба на „Турски поток“ са проектирани да увеличат влиянието на Русия над наши партньори и съюзници и подкопават трансатлантическата сигурност. САЩ ще продължат да работят със своите съюзници и партньори, за да гарантират, че Европа има надеждни, диверсифицирани доставки на енергийни ресурси, които не застрашават общата ни сигурност.“

Това заяви на брифинг във Вашингтон новият говорител на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс на журналистически въпрос.

По думите на Прайс именно това е и позицията на президента Джо Байдън - дори преди да бъде избран, а още докато беше кандидат за поста. Още тогава той заяви, че „Северен поток 2“ е проект, който разделя Европа. Газопроводът излага Украйна и Централна Европа на опасността от руско влияние и е в разрез с целите за енергийна сигурност на Европа, добави Прайс. И повтори, че това е едно от предизвикателствата, по които САЩ ще работят в тясно сътрудничество със своите европейски партньори.

На въпрос за публикации в германските медии, че е възможно да не се стигне до санкции заради „Северен поток 2“ при определени условия (налагането на такива и над компаниите, строящи „Северен поток 2“, и над тези, свързани с втората тръба на „Турски поток“ е записано в поне два документа, приети от американския Конгрес - сред които е и военният бюджет на САЩ за 2021 г. - б.р.), говорителят на Държавния департамент допълни:

„Добре, аз не мисля, че бихме моли да бъдем по-ясни. Това е лоша сделка („Северен поток 2“ - б.р.). И президентът Байдън го заяви. Ще продължим да следим действията за завършване или сертифициране на газопровода и ако такива действия има, ще вземем своето решение за приложимост на санкциите. От всичко, казано досега, санкциите са само един от много важните инструменти по темата и ние ще работим с нашите съюзници и партньори да подсилим европейската енергийна сигурност и да я защитим от хищническо поведение, включително и от страна на Русия в този случай.“

Акцентът в момента е към „Северен поток 2“, но втората тръба на „Турски поток“ е тази, която минава през България от турската до сръбската граница, а оттам продължава към Унгария. Въпреки че правителството на България предпочита да нарича проекта, струващ на страната около 3 млрд. лв., „Балкански поток“, а по документи се води „разширяване на газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“, САЩ винаги са настоявали, че както и да бъде наричана, тръбата е част от „Турски поток“ през Европа. И са против изграждането ѝ.

Според договора с изпълнителя на проекта на българска територия - саудитския консорциум „Аркад“, съоръжението вече трябва да е построено. Сърбия обяви на 1 януари 2021 г., че вече получава руски газ по тръбата, въпреки че в България официално откриване на „Балкански поток“ и официална информация за пускането му няма. По последна информация течало приемане на проекта след края на строителството.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени