FACEBOOK

САЩ: БГ правителството не може да ни излъже за Турски поток, както и да го нарича, няма да има и финансиране от Сити Банк, Белене е 50-г. брак с Русия

Номерът със заявката да купим Ф16 не минава, Херо Мустафа още веднъж е помолена да се дистанцира от Борисов, а САЩ заби звучен шамар на правителството. Вместо държавния секретар Помпео, който прави втора източноевропейска обиколка за 2 месеца и отново не идва в София – беше само на час по въздух в Атина тия дни и чак гостува в дома на тамошния премиер, у нас беше пратен помощник-секретарят в Бюрото по енергийни ресурси към Държавния департамент Франсис Фалън.

Въпреки, че нивото му е началник отдел в министерство в която и да било държава, за да се покаже отношение към бг кабинета, той имаше лична среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Апропо, в Москва тя също не е приемана нито от ресорния министър, нито дори от шефа на Газпром, а от най-нископоставения му заместник.

„Българското правителство нарича Балкански поток руския газопровод Турски поток, не променя същността на проекта. Едно и също нещо е. През октомври САЩ ще разгледат санкциите и за него, и за Северен поток 2”, отсече високият гост.
За евентуално кредитиране от Сити банк на Булгартрансгаз по доставка на турбини от американската Солар Търбайнс, Фалън беше съзнателно и показателно недипломатичен: „Не знам кой иска да изкара пари от проекта”.
Но: „Ако тези компании наистина са замесени, трябва незабавно да напуснат проекта”.

Той нарече „много важен проект” газовата ни връзка с Гърция, която миналата седмица правителството Борисов 3 за пореден път изпрати в десета глуха за незнайно време през 2021 г.

За да не останат неразбрали, гостът допълни многозначително:

„Фокусирани сме върху газа, но забелязваме същите неща и в ядрената сфера”. И нарече зависимостта от руски мощности и гориво за АЕЦ: „50-годишен брак”.
„Проектът Белене е основан на ОСТАРЕЛИ ТЕХНОЛОГИИ, КОИТО РУСИЯ ОТКАЗВА ДА ИЗПОЛЗВА ДОРИ НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ. Защо България би искала това?”.
НАМЕКЪТ ОЧЕВИДНО Е ЗА ГРАНД КОРУПЦИЯ ВЪВ ВЛАСТТА!


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени