FACEBOOK

Оставка за шефовете в Булгартрансгаз заради Балкански поток

Българския енергиен холдинг (БЕХ) да отстрани ръководството на Булгартрансгаз ЕАД, настоя енергийният министър Андрей Живков. Причината е проверка на КЕВР в дружеството, при която са били потвърдени основни изводи на Министерството на енергетиката (МЕ) за управлението му.

В края на миналата седмица регулаторът оповести резултатите от своя проверка в газовия оператор, от които става ясно, че при реализацията на проекта

Балкански поток Булгартрансгаз не е поискал предварително одобрение от КЕВР както на сключването на договорите за изпълнение на строителните дейности, така и на банковите заеми, с които са извършени плащанията за тях. От КЕВР отчитат, че това е в нарушение на Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката.

Сключените договори за заем от Булгартрансгаз са увеличили задлъжнялостта на газовия оператор от 4 млн. лв. в началото на 2019 г. на над 2,6 млрд. лв. Въпреки че е трябвало тези договори да бъдат одобрени от КЕВР, Булгартрансгаз изобщо не е уведомило комисията за тях.

От МЕ посочват, че изводите на държавния регулатор потвърждават изнесените факти от служебния екип на Министерството на енергетиката в началото на неговия мандат.

Проверката на КЕВР потвърждава и сочи, че Балкански поток оказва негативно влияние върху цялостното финансово състояние на Булгартрансгаз и води до свръхзадлъжнялост.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени