FACEBOOK

ДАНС с акция в офисите на голям производител и търговец на ток

ДАНС провежда акция в офисите на голям производител и търговец на електрическа енергия, научи Хоризонт от свои източници в службите.
Същевременно агенти проверяват офиси и документи на няколко фирми, които търгуват с електрическа енергия на пазара.

По информация на БНР акцията е свързана с повишаването на цените. Изземват се и се проверяват различни документи.

Към момента няма официална информация за провежданата акция.

Известно е, че големите търговци на ток, които са предпочитани от държавните централи, предлагащи най-изгодни цени, са свързани с ДПС и при предишното управление бяха поставяни на входа и на изхода на енергийната система. И досега тя се управлява от инсталираните за години напред преди изборите от 4 април кадри.

Благодарение на тях, евтиният ток се изнася от същите търговци, а скъпият се продава на българския бизнес и така се помпа инфлация, тъй като електричеството е съставка на цените на всички стоки.

Отново те са планирали точно при очаквания пик на потреблението на ток, свързано със сезонното застудяване винаги по това време на годината, а с това и пик на цените ремонт на 6-и реактор на АЕЦ Козлодуй, което оказва допълнителен инфлационен натиск, тъй като това е половината от ядрената ни енергия, а тя е най-чиста и най-евтина.

Показателен е примерът с миналата седмица, когато само за ден поставените на входа и на изхода на централата фирми реализираха печалба от над 60 млн.лв. от привилигированото си положение.

Как работят енергийните търговци?

Техните фирми са счетоводни къщи, както обяснява един от лидерите на пазара. Те просто пускат фактури на клиентите и прибират парите от тях със своята комисионна – обикновено в рамките на 3,5%, което обаче са милиони върху огромния обем на търгуваната „стока”.

За разлика от другите стоки токът нито се складира, нито се транспортира от търговеца, което на практика свежда разходите му до 0, а печалбата е щедра и никога не се губи.

За да бъде разчистен пазарът за точно определените търговци на ток, които бяха фаворити на старата власт и до един имат корени в ДПС, ДАНС се постара при предишното управление да натисне както си може професионалисти в бранша, за да се наложат желаните играчи, разказва още търговецът, който претърпя сериозни сблъсъци със системата, които му струваха многомилионни суми, освен нервите.

Кристиян Георгиев


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени