FACEBOOK

20% по-евтин газ, вместо с 30% по-скъп, ако връзката с Гърция беше готова: Василев

"Ако газовата връзка между България и Гърция беше готова, природният газ днес щеше да е с 20% по-евтин, вместо с 30% по-скъп" заяви пред БНТ доскорошният финансов министър , а сега политик от "Продължаваме промяната" Асен Василев.

Днес Комисията за енергийно и водно регулиране вдигна цената на природния газ до 94.54 лв. за мегаватчас след като на европейските пазари тя е надхвърлила 100 евро.

Василев напомни, че газовата връзка, която трябва да осигури алтернативни на руските доставки синьо гориво, се строи от 12 години и след като е трябвало да бъде готова през юни, е поискано ново отлагане. "Форсирахме изграждането да се случи до края на годината, а изпълнителят поиска ново отлагане. Написахме официални писма че от 1 януари текат неустойки по 90 хил. евро на ден за закъснението", каза Василев и добави, че най-трудните участъци вече са са направени.

Той подчерта, че от общото потребление от от 3 млрд. куб. м газ на година, 1 млрд. би могло да идва от Азербайджан при това на половин цена, а в момента получаваме под 100 млн. куб. м през връзката край Сидирокастро, използвана главно за пренос на руски газ към Гърция. От началото на тази година тази връзка е реверсивна, с което предишният премиер Бойко Борисов обяви, че диверсификацията на източниците на природен газ е факт.

Сега Булгаргаз води преговори с азерската страна да се увеличат доставките по тази алтернативна тръба, каза Василев.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени