FACEBOOK

Проверка на омбудсмана в Топлофикация след 29% скок на сметките

"Поисках от КЕВР проверка на „Топлофикация София” ЕАД заради големия брой жалби и сигнали, които само за два дни постъпиха в институцията от граждани, протестиращи срещу високите сметки за парно за месец ноември.

В становището си съм категорична, че е недопустимо такова драстичното повишаване на разходите на домакинствата за отопление и топла вода и то в условията на извънредна епидемична обстановка и спад на доходите на заетите в редица сектори.

Вчера „Топлофикация София“ обяви, че средното увеличение е с 29% спрямо същия месец за миналата година. Силно повишените сметки за месец ноември 2020 г. са поредното доказателство за необходимостта от спешно намаляване на цените на топлинната енергия още от 1 януари 2021 г. за всички битови клиенти на топлофикационните дружества с основно гориво природен газ.

Обърнах внимание, че драстичното увеличение на ноемврийските сметки включва завишени цени на природния газ в цените на топлинната енергия. При реална цена на газа за месеца - 28,21 лв./мВтч, в сметките от „Топлофикация София“ ЕАД горивото е начислено и се плаща от гражданите по 30,04 лв./мВтч.
Така на практика цената на природния газ е по-ниска от това, което потребителите на услугата ще трябва да заплатят и затова настоявам тя да бъде съобразена с реалностите. В писмото си до председателя на регулатора доц. Иван Иванов подчертах още, че надплащането е за цялото второ полугодие на 2020 г., а не само за месец ноември. Към днешна дата тези средства без съмнение представляват надвзет приход за „Топлофикация София“ ЕАД, изваден от джоба на гражданите", пише омбудсманът Диана Ковачева.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени