FACEBOOK

ЕК да провери КЕВР за цената на тока: Радан

Въпрос до ЕК относно проекта за нови правила за балансиране на електропреносните мрежи в България депозира българският евродепутат от ЕНП/ДБ Радан Кънев. Поводът са съмнения, че налагането на новите правила ще доведе до повишаване на цената на електричеството за крайните потребители в страната, както и че това би противоречало на Правото на ЕС.

Според Кънев от съществено значение е решенията, вземани в България, да бъдат съгласувани с европейските институции преди влизането им в сила. По този начин по негови думи ще се прекрати порочната практика да се установява противоречие с Правото на ЕС пост фактум.

Той подчерта важността новото българско правителство да провежда по-активна и сериозна европейска политика, основана на защита на националния интерес преди приемане на нови актове от институциите на ЕС, а не както досега държавата да реагира, след като законодателството вече е в сила и се прилага.

Кънев уведомява шефа на ЕК Урсула фон Дер Лайен, че КЕВР е предложил Проект за изменение и допълнение на Правилата за търговия с електрическа енергия. С него отпада възможността за обединение на участниците в стандартни и комбинирани балансиращи групи с общ финансов сетълмент.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени