FACEBOOK

Парното е гарантирано в София: Фандъкова

"Отоплителният сезон за София ще бъде осигурен и няма да има недостиг на природен газ", обяви пред Nova кметът на София Йорданка Фандъкова. "В това ме увери министърът на енергетиката г-н Христов, с когото разговаряхме", посочи тя. 

Ето какво още заяви градоначалникът:

"Голямото предизвикателство, за което остава да се намери решение, е цената на природния газ.

 КЕВР утвърди цена от почти 300 лв. на мвтч на природния газ за август. Това е цената, по която „Топлофикация София“ купува газ от „Булгаргаз“, а в същото време продава на своите клиенти топлинна енергия с утвърдена цена на природния газ от 122 лв. Разликата между двете цени носи огромни загуби за дружеството.

Само за август от разтворената ножица в цените между „купува“ и „продава“ „Топлофикация“ ще генерира 52 млн. лв. загуба. Очакванията са до края на годината да се натрупат над половин милиард задължения от разликата между двете цени.


Затова е нужно да намерим общо решение с държавата, което да гарантира стабилността на всички стратегически предприятия в енергетиката, защото те са скачени съдове.

Общото решение с държавата е нужно, за да не се допусне ново вдигане на цената на парното за гражданите. От 1 юли тя вече е увеличена с 40% и ново увеличение е немислимо. То би означавало, че хората няма да могат да плащат сметките си и ще се отказват от парното, което е риск за енергийната система на София".


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени