FACEBOOK

332 М има да взема Топлофикация, а Промяната иска да й спре газа: Фандъкова

" 332 млн. лв. е размерът на признатия от КЕВР недовзет приход от „Топлофикация София“ за миналия регулаторен период, който се дължи на голямата разлика в цената, на която дружеството купува газ и регулираната цена, на която продава топлоенергията.
Задълженията на софийската топлофикация към „Булгаргаз“ в момента са 328 млн. лв.

На фона на тези факти в последните дни представители на „Булгаргаз“ и КЕВР обявиха, че планират и одобряват спирането на природния газ за „Топлофикация София“ от 1 септември.

Разбирам безизходицата, в която се намират държавата и „Булгаргаз“, които не успяват да осигурят нужните количества газ за страната.
Но да спреш газа на София, за да вземеш нейните количества, е признание за провал и безотговорност.

“Топлофикация София“ потребява 1/3 от консумираните количества газ в страната и осигурява отопление и топла вода на 1 млн. души.
В тази ситуация държавата може веднага да издължи парите, които дължи на „Топлофикация София“ и те директно да бъдат преведени на доставчика „Булгаргаз“ или да се сключи споразумение, с което дължимата от държавата сума да се превежда на „Булгаргаз“ и БЕХ.
Това са възможните решения, по които може да се работи. Но не приемам заплахи за спиране на природния газ към София.

В последната година десетки пъти предупреждавахме, че се отваря огромна ножица между цената, на която „Топлофикация София“ продава топлоенергия и тази, на която купува природен газ. От юли 2021 до юли 2022 г. „Топлофикация София“ продава на своите клиенти топлоенергия със заложена цена на газа 49 лв./МВтч, а средната цена, на която купува газ е 130 лв./МВтч.

За съжаление, този модел на трупане на милиони недовзет приход продължава и в новия регулаторен период. 12 дни след като бе определена цената на топлинната енергия за периода юли 2022 – юли 2023 г., КЕВР утвърди цена на газа за юли с 57% по-висока от заложената в продажната цена на „Топлофикация“.

За да се гарантира социалната поносимост на цената на топлинната енергия, сме предлагали за топлофикациите в страната да се използват договорените количества азерски газ", пише кметът Фандъкова.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени