FACEBOOK

Провал за Домусчиев, не можа да вземе €300 млн. и да покрие част от €650 млн. борчове

Свързани новини

От 1 юли акциите на основната компания на Кирил Домусчиев – Хювефарма, трябваше да се търгуват на фондовата борса в Амстердам, а самата тя да бъде най-скъпо оценената публична компания с български собственици, макар да се води холандска офшорка. Това обаче няма да се случи, тъй като от контролираната от братята Кирил и Георги Домусчиеви компания съобщиха, че слагат на трупчета плановете си за първично публично предлагане (IPO), съобщава Капитал. С получените от емисията 300 млн. евро трябваше да се покрие част от над 650 млн. евро борч на групата. Тук не влизат задълженията – например към данъкоплатците, представени от държавата, на други техни компании – примерно над 60 000 000 лв. на превъртяната също в чуждестранно собственост БМФ.

Набирането на оферти започна миналата седмица и срокът беше до 30 юни, като на следващия ден трябваше да бъдат оповестени резултатите. Вместо това обаче беше оповестена отмяна на процедурата, чрез която се целеше в Хювефарма да влязат 300 млн. евро, а отделно настоящият акционер (компанията на Домусчиеви Адванс пропъртис, известна с приютяването в комплекса й в жк Изток на министрите от ББ3 Горанов, Московски и Ненков – всичките в пряко касателство с огромните пари, които дължи на хазната бизнесът на предприемачите) да продаде и част от своите акции за над 200 млн. евро, като запази минимум 85% от капитала. Макар да не е посочено изрично от компанията, вероятно причината е „по-слаб от очаквания пазарен интерес”.

Домусчиев лично цитиран в Доклада на държавния департамент за срастването на политиката и олигарсите в България преди изборите през април, но липсваше от първия вариант на подлежащия на разширение Списък Магнитски – много вероятно посочването с пръст от САЩ е сериозна спирачка за вложителите, е дал доста нелогично, да не кажем неадекватно обяснение: "Нашият бизнес е високо рентабилен, генериращ кеш и растящ по-бързо от сектора, като растежът се подкрепя от глобалното търсене на висококачествени животински протеини. През този процес имахме много ценна и интензивна комуникация с всички уважавани институционални инвеститори. От тяхната обратна връзка стана ясно, че настоящатата средносрочна траектория на растеж на компанията може най-добре да се осигури, като тя остане частна, което ще запази гъвкавостта и предприемаческата култура. Бихме могли обаче да се върнем към проекта за IPO на по-късна дата."

Не е известно някоя страна да е изразила интерес да превърне в държавна частната Хювефарма. Даже България, чиято ДЪРЖАВНА банка ББР кредитира веднъж бизнеса му, втори път му гарантира кредитна линия по Плана Юнкер – единствено и само на неговата компания – и двете финансирания са на 9-цифрена стойност, а ББР му е раздала и не така големи заеми, наименовани на  непостроени кораби за неговия БМФ. Как ли са гарантирани тези борчове, при положение, че БМФ беше осъден да върне над 60 млн.лв. с лихвите на същата тази държава?    
По отношение на холандските емисии на Домусчиеви, от заявката не изглежда да има нова дата на пускане да е в близко бъдеще и отлагането да е просто временно. Сигнал за това е и че от сайта на Хювефарма вече са премахнати линковете към проспекта и отчетите на компанията, грижливо подчертава Капитал.
„По всичко личи, че планът за IPO е бил доста важен за Хювефарма. За процедурата бяха наети общо осем глобални институции, от които три като глобални координатори - J.P. Morgan, BNP Paribas и Citigroup Global Markets Europe. Затова и разходите по подготовката на самото IPO вероятно са били съществени. При успех се очакваше разходи за такси, комисиони и данъци по сделката да достигнат около 14 млн. евро. При пълно записване в зависимост от постигнатата цена на акция се очакваше пазарна капитализация между 3.6 и 4.5 млрд. евро”, уточнява Капитал.

„Според авторитетния бизнесседмичник логично обяснение е свръхочаквания от страна на продавача. При индикативния ценови диапазон 20-25,75 евро за акция и при пълно пласиране на емисията това щеше да произведе оценка около 30-40 пъти P/E (цена към печалба)”, коментира Капитал. 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени