FACEBOOK

САЩ с тежък доклад за България: корупция, бой и натиск, сочат специално Домусчиев

Държавният департамент на САЩ удари 5 дни преди изборите с твърде безрадостен годишен доклад за положението в България със законността и човешките права. Въпроси, които не са в предизборните тези на четирите водещи в социологическите проучвания родни партии. За да бъдат убедени всички у нас, даже и в българското Външно, американските им колеги от най-важното министерство в САЩ го разпространяват и централно, и чрез своето посолство в София.

Виж доклада ТУК!

Държавният секретар Антъни Блинкен лично представи годишния доклад на САЩ за ситуацията с правата на човека, която според него "продължава да се развива в неблагоприятна посока". Той пое ангажимент от името на САЩ да защитава правата на човека "навсякъде".Което включва и нашата страна.
В резюмето на доклада, който е за 2020 г., се подчертава сериозното безпокойство по няколко теми: полицейско насилие; независимост на съдебната власт; потискане на свободата на словото; цензура в медиите плюс политически и икономически натиск върху тях; насилие над журналисти; сериозна корупция; произволни арести; насилие над ромите; заплахи към гейобщността.

"Действията на правителството са недостатъчни", гласи присъдата на Държавния департамент - официалната позиция на новата американска администрация.

Конкретно са споменати няколко имена – наред с вече бившия депутат Пеевски, специално внимание е отделено на олигарха Кирил Домусчиев и цензурата в Нова, което е интересно, защото във викшите кръгове той се представя като „много добре с американците”. Никак не изглежда така.

Акценти са полицейските побои над протестиращите миналото лято и специално над журналиста Димитър Кенаров, на който МВР демонстративно не обърна внимание, на друг казус с незаконен бой от униформените – с Николай Илков, на съдебното преследване на издателя Иво Прокопиев и оправданото уж с фалшиви новини дело срещу шефката на аптекарите Асена Сербезова, влиза и самразправата с кримирепортера Слави Ангелов. "Въпреки че конституцията и законът забраняват произволните арести и задържане, има случаи, в които полицията злоупотребява с това право", пише още в доклада.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени