FACEBOOK

САЩ: Корупцията в България е ендемична

Остри констатации за бизнес климата у нас съдържа последният доклад на Държавния департамент на САЩ за 2020, пише Сега. САЩ публикуват ежегодно анализи за глобалните условия за инвестиции , като оценките се представят подробно по държави. В доклада за България корупцията е определена като ендемична, особено при инфраструктурни и енергийни проекти. Критикуват се и съдебната система, и други структурни прекчи пред инвестициите у нас.

"За много инвеститори България е атрактивна дестинация, с активни действия на правителството за привличане на инвестиции. Страната продължава да предлага една от най-ниските цени на труда в ЕС и плосък корпоративен и личен данък....Чуждите инвеститори обаче остават загрижени за върховенството на закона в страната. Корупцията е ендемична, особено при големи инфраструктурни проекти и в енергийния сектор.

Инвеститорите се оплакват и от други проблеми, спъващи инвестициите, като непредсказуемост в резултат чести регулаторни и законодателни промени и бавна съдебна система. Считано към началото на 2020 г. има съмнения дали правителството ще изпълни договорните си задъжения, включително с американски компании. Друга американска компания се сблъска с продължитени регулаторни ограничения в опит да навлезе на енергийния пазар", се казва в резюмето на доклада.

По-рано днес бе оявен и индексът на икономическата свобода - проучване на института „Фрейзър“, който измерва в каква степен политиките и институциите в страните по света осигуряват среда за нормално развитие на предприемачите. Тазгодишното издание излезе и в него няма добри новини за България.

За последните 15 години липсата на най-важните реформи – в работата на съдебната система и на правителството и администрацията, е причина България да не успява да повиши качествено общата си оценка за икономическа свобода. За 2005 г. България е имала оценка 7,17 и въпреки че след това има някакви подобрения в повечето подиндекси, те са толкова дребни, че в тазгодишното издание общата оценка е 7,74.

При това резултатът се базира на по-стари данни, за 2018 г. Който дойде ред да се оценяват "постиженията" през текущата година, резултатът може да е по-лош дори от 2005 г. - като имаме предвид какво се случва в България в по-ново време и как рекетът над бизнеса и медиите изкара гражданите на безпрецедентни протести, които продължават вече трети месец.

Ето какво е представянето на страната ни в досегашните издания:

Общ резултат на България в индекса „Икономическата свобода по света“ на института „Фрейзър" виж ТУК!

"Всъщност, двата проблематични подиндекса за България - съдебна система и размер на правителството, освен че са с най-ниски оценки през годините са и тези, които не регистрират значително подобрение. Това обезсилва донякъде останалите положителни промени, които се наблюдават в областта на търговията и регулирането", коментират от Института за пазарна икономика (ИПИ е местният партньор на института „Фрейзър“ и член на Мрежата за икономическа свобода).

Резултатите на България по категории - виж тук!

Ето краткия коментар на българските експерти по отделните показатели:

Регулации (7,87) – наблюдава се леко подобрение. България получава най-ниските оценки в този подиндекс за административните изисквания за правене на бизнес, както и поради наличието на корупция. Най-слабо страната се представя при безпристрастността на публичната администрация (4,75 от максимални 10) и административните изисквания (4,52), като при тях има и видимо влошаване през последните години.

Изследването отбелязва и значителни проблеми при регулациите около назначаването и освобождаването на работници, както и с минималната заплата, като и при тези регулации на трудовия пазар има спад на оценката. Обратно, в регулирането на кредитния пазар, започването на бизнес и лицензирането страната получава максималните резултати;

Свобода на международната търговия (8,47) – България постига добър резултат поради членството си в ЕС, заради което категориите за мита и регулаторни пречки пред търговията са с висока оценка;

Стабилни пари (9,56) – валутният борд остава гарант за стабилността на лева, като това е категорията в която България традиционно постига най-добрите си резултати. По-високата инфлация за 2018 г. предотвратява по-доброто класиране в тази категория;

Правна система и право на собственост (5,92) – изменението на този подиндекс е причината за чувствителното подобрение на общото класиране на България от изданието от 2018 г. Въпреки това той остава най-слабият аспект на икономическата свобода у нас. Миналата година своята роля изигра методологическото изменение в множителя за равенството в третирането на половете, по който страната получава максимален резултат и я тласка нагоре спрямо тези с по-значителни полови неравенства.

Тази година индексът сменя и източниците на данните за индикаторите за правната система, като новият подход се основава на оценките от проекта Varieties of democracy (V-Dem), което обяснява и значителното повишаване на класирането на България и означава, че класиранията между годините не са пряко сравними. Същевременно оценката за безпристрастността на съдилищата и при новия подход остава много ниска (4,37), слабо е представянето и при независимостта на съдебната система (4,85). Видими проблеми има и при изпълнението на договорите;

Размер на правителството (7,13) – в този компонент класирането на България се влошава, по линията на по-ниска оценка на държавното потребление. Оценката е сравнително ниска и в резултат на високите държавни разходи и бюджетни трансфери и субсидии. Положително влияние обаче оказва благоприятният данъчен режим и, в частност, плоския данък.

Общото класиране

Подреждането на лидерите по икономическа свобода и тази година запазва обичайната си структура – на първите места се нареждат Хонконг (със стойност на индекса 8,94 от възможни 10), Сингапур (8,65) и Нова Зеландия (8,53), а челната десетка се допълва от Швейцария, Австралия, САЩ, Мавриций, Грузия, Канада и Ирландия като всички са със стойност на индекса над 8. С оценка над 8 вече са и Дания, Литва и Обединеното кралство. На другия край на класацията са Венецуела, Либия и Судан, като повечето от страните на дъното са в условия на гражданска война, тежка икономическа криза или и дветe.

България е на 32-ро място в тазгодишното издание, ползващо данни за 2018 г. Така почти успява да докосне най-доброто си представяне за 2010 г., когато е на 27-мо място. Точно пред нас се класират Люксембург (7,75 общ индекс на икономическа свобода) и Перу (7,76), а с малко по-слабо представяне са Испания (7,73) и Исландия (7,71).

Място/класиране на България в индекса „Икономическата свобода по света“ на института „Фрейзър“

Всъщност мястото в класацията не е водещото, когато става въпрос за реални оценки. Въпреки застоя в резултата си и липсата на качествени промени в съдебната система и работата на изпълнителната власт, страната ни се изкачва нагоре поради няколко причини:

Промяна на броя страни, участващи във всяко издание
Промяна на методологията през годините
Влошаване на резултатите на други страни.

Техническите причини за подобряване на общото ни класиране само показват пропуснатите възможности.
Защо е толкова важно

Основните принципи на икономическата свобода са личният избор, доброволната размяна, свободата да развиваш бизнес и да се конкурираш с останалите, а личността и частната собственост да са неприкосновени. Това са факторите, които отличават богатите и проспериращи страни от бедните и с авторитарно управление. Страните с висока икономическа свобода имат по-високи доходи на глава от населението, по-висока продължителност на живота, по-ниски нива на бедност и изключително ниски нива на детска смъртност.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени