FACEBOOK

Politico: Кризата с корупцията слага Борисов от България на бесилката

Повече от десетилетие германският канцлер Ангела Меркел и други дясноцентристки лидери на ЕС никога не са искали да надникнат твърде дълбоко в това как техният верен български съюзник Бойко Борисов управлява страната му, пише Politico.

Сега най-накрая ще трябва да вдигнат капака на неговото премиерство. Големият бивш пожарникар и шампион по карате се бори за политическото си оцеляване в кризисна корупционна криза, която оголва как непочтени олигарси обвиват пипалата си около ключови институции като съдебната система.

От четвъртък вечерта балканската държава избухна в най-голямата вълна от антиправителствени протести за седем години, като хиляди демонстранти призоваха за оставката на Борисов и главния прокурор на страната.

В София в петък вечер и по Черноморието в събота протестиращите се сблъскаха с полицията - и кадри от полицейска бруталност катализираха движението против олигархията. Бащата на хоспитализиран студент по право привлече особено внимание в медиите с твърденията си, че служители са пребили сина му до безсъзнание с удари по главата и гърдите.

Българският социалистически президент Румен Радев забеляза възможността си да прекъсне хватката на Борисов върху държавата преди изборите през следващата година и призовава ЕС най-накрая да помогне за отровената правна система на страната.

Поне в рамките на собственото си политическо семейство в Брюксел дясноцентристките съюзници на Борисов в Европейската народна партия не показват никакви публични признаци на колебание.

„Сега, когато българите излязоха на площадите, Европа няма право да гледа на България със широко затворени очи. Европа се нуждае от демократична България, България с върховенство на закона “, каза той в обръщението си.

Борисов настоява, че няма да подава оставка. В събота вечер той публикува едва чуваемо видео във Facebook, как стои пред икона на Богородица. В него той защитава полицията и определи себе си като единствения лидер, който може да задържи България в траектория на ЕС. Неговата мишена беше Социалистическата партия на Радев, чиито собствени корупционни скандали и връзки с организираната престъпност ограничиха достъпа на България до еврофондовете през 2008 г.

„[Българската социалистическа партия] ще разруши държавата“, аргументира се той... Борисов се похвали, че неговата партия ГЕРБ е „построила два пъти повече магистрала от [комунистическия диктатор] Тодор Живков“.

Поне в рамките на собственото си политическо семейство в Брюксел дясноцентристките съюзници на Борисов в Европейската народна партия не показват никакви публични признаци на колебание. Манфред Вебер, лидерът на групата на ЕНП в Европейския парламент, публикува изявление в петък, в което казва, че напълно подкрепя "борбата срещу корупцията" на Борисов и неговото правителство.

Непосредственият фокус на настоящите протести е върху Ахмед Доган, бивш шеф на етническата турска партия на страната, и неговият съюзник Делян Пеевски, медиен барон. Кризата достигна треска през последните дни заради дебат защо двамата мъже имат право на защита от държавна сигурност и как изглежда се задържат над Борисов и държавните прокурори.

Повратната точка дойде на 7 юли, когато Христо Иванов, бивш министър на правосъдието и лидер на антикорупционната партия "Да България", извади видеоклип, заснел пристигането си с лодка на плаж на Черно море. Докато плажът е теоретично обществена земя, Иванов е бил избутан от охранители, тъй като отсечката на брега е лятната резиденция на Доган.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени