FACEBOOK

Зеленият ринг ще свърже Борисовата градина с кв. Слатина

"Зеленият ринг – един от очакваните, знакови проекти, който свързва с нов линеен парк, вело и пешеходна алея „Слатина“ с „Изток“ и Борисовата градина – вече има проект за подробен устройствен план.

Зеленият ринг включва 3,1 км велоалея, пешеходни алеи, 30 000 кв. м нови зелени площи, 2 терена, които запазваме за детска градина и ясла и места за обществено обслужване.

Споразумението ни с министъра на транспорта е, че след приемането на плана национална компания „Железопътна инфраструктура“ ще прехвърли 61 дка от терените на старата жп линия на Столична община, а 3 дка ще останат собственост на НКЖИ.

Запазваме терени за детска градина и ясла, които ще можем да изградим след приемане на промените в нормативните изисквания за детски заведения, които внесох в МРРБ и МЗ. Те предвиждат по-малки отстояния и възможност да се строи на такива терени, които са по-малки и с неправилна форма.
Местата за обществено обслужване, предвидени в проекта за план, остават държавна собственост на НКЖИ.

Всички коментари па проекта за план, които получим по време на обществените обсъждания, ще бъдат разгледани от експертен съвет и след това плана ще бъде внесен в Столичния общински съвет.

Целта на Зеления ринг е да създадем обособено и безопасно трасе за алтернативно придвижване, което свързва кварталите и големи градски паркове.
Първият етап от него е трасето от „Слатина“ до гара „Пионер“, следващите са продължение на велоалеята през Борисова градина и НПЗ „Хладилника“ до Южен парк", съобщи кметът Йорданка Фандъкова.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени