FACEBOOK

Голяма корупция = дебели политици: Проучване

Колкото по-голямо е наднорменото тегло на политика, толкова по-високо е нивото на корупция в страната, сочи научен труд на изследователя от университета в Монпелие (Франция) Павел Блаватски, пише Eurasianet. Отделно той разкри и друга връзка: колкото по-слаби са политиците, толкова по-дебели са избирателите и обратно.

Блаватски анализира изображенията на държавните служители от постсъветските страни: специален алгоритъм определя тежестта на служители от 15-те постсъветски републики, след което анализаторът извежда средната стойност за всяка страна. Ученият установи корелация, след като сравни тези показатели с 5 установени индикатора за възприемана корупция, като например годишния индекс на Transparency International, и оценки за нивото на корупция от Световната банка.

Например, в страни със сравнително ниски нива на корупция - Естония, Литва, Латвия, Грузия - политиците се оказаха по-вталени, докато в по-корумпирани държави, които включват Таджикистан, Туркменистан, Киргизстан, Узбекистан и Украйна, политиците бяха затлъстели.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени