FACEBOOK

К. Петков: 5 млрд. лв. в оръжие изнесе кабинетът ми с Нинова за Украйна! А кой взе 400М лв. комисионна?

България е изнесла индиректно за Украйна оръжия за около 5 млрд. лева, като това е станало само за 164 дни. Износът е станал с подкрепата на американското и английското правителство. Това каза пред бТВ съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков.

Той не уточни въпросните 164 дни от кога точно са започнали. Проста сметка показва, че от началото на руската агресия в Украйна до падането на правителството му миналата година изминават малко по-малко от 200 дни.

По времето на кабинета "Петков" България не можеше да изнася директно оръжие за Украйна заради решение на парламента. По настояване на БСП в качеството на коалиционен партньор на Продължаваме промяната беше прието да се изпраща само хуманитарна помощ.

Напомняме, че ресорен вицепремиер и разписващ износа на оръжие е Корнелия Нинова, която многократно публично е твърдяла, че няма изнесен и „един патрон” за Украйна.

Интересно е как поредните твърдения на Кирил Петков ще се отразят на делата, които тя води по темата например срещу журналиста Явор Дачков. Но най-вероятно ще загуби и тях. Както претърпя крушение по делото Госпожа Лъжа срещу Д. Атанасова, по който казус Върховният съд официално я призна за такава, като се оказа, че е твърдяла нещо, което не е верно – никога не е проверявана от прокуратурата по приватизацията на Техноимпекс. По която, апропо, фирмата е осъдена за неизпълнени ангажименти към държавата, отново на три инстанции.

През юни 2022 г., 4 месеца след началото на войната, току - що освободеният тогава ръководител на държавната фирма за търговия с оръжия Кинтекс Александър Михайлов обяви, че от началото на войната е изнесена продукция за "2 млрд. евро". Което явно е съответствало на действителността, тъй като същият кабинет остана на власт още два месеца, т.е. джакпотът е набъбнал до 5 млрд.лв.

По-интригуващото са 8-те процента комисионна, за които Михайлов показа и документи, отчислявани на офшорки, в това число от Дубай, по оръжейните сделки за работа, които тези фирми никога не са върщшили.

8% от 5 000 000 000 лв. са 400 000 000 лв. В чии джобове са потънали тези пари?

Има ли връзка между попадането на духовния и партиен баща на Нинова Р. Овч. в списъка Магнитски, и посочването на негови офшорки с конкретни суми общо с непосягането на сметките в дубайките офшорки от търговията с оръжие?

В началото на тази година пък в статии на немския вестник Велт и американското изадние Политико беше посочено, че България е предоставила гориво и съветски тип оръжия на Украйна, но тайно, заради проруски политици в правителството на Кирил Петков. Визира се Корнелия Нинова.

Преди около месец пък Ню Йорк таймс, при това за пореден път, разказа в своя публикация как оръжейните заводи в България процъфтяват от началото на войната. В статията се посочва, че според правителствени оценки от октомври м.г. прогнозният износ на въоръжение от България е надхвърлил 3 млрд. долара за 2022 г. - пет пъти повече от продажбите през 2019 г. (последната "нормална" за бизнеса година преди пандемията - бел.ред.).

Австрийската армия също изнесе данни за снабдяването на Украйна с боеприпаси от България най-официално, включително и пред пресата.

Стефан Янев, генерал, докато беше военен министър в кабинета Петков – Нинова също иронично коментира думите на Нинова за „един патрон”, като де факто ги опроверга отново публично, официално и пред журналисти.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени