FACEBOOK

САЩ купуват за Киев оръжие и от България: NYT

Страната ни и още 5 държави продават съветски модели оръжия на американската компания Ultra Defense Corp., базирана в Тампа, Флорида, която сега снабдява и Украйна, сочи анализ на реномираното американско издание The New York Times (NYT):


Една част от въоръжението, което Пентагонът изпраща е американско производство и дизайн, но друга се осигуряват от производители в Източна Европа.


Причината – армиите на клиентите им в Афганистан, Ирак, Сирия и други страни разчитат на оръжия от съветски произход. Този тип оръжия се наричат „нестандартни боеприпаси“ в американските структури по сигурността и отбраната.


Ultra Defense работи с оръжейни фабрики в България, Румъния, Босна, Сърбия, Словакия и Чешката република. Тези страни осигуряват около 90% от всички нестандартни боеприпаси, които Пентагонът купува, твърди Матю Херинг, собственик на компанията. В момента той се намира в Полша, където се среща с украински официални лица, за да разбере какво още може да достави", посочва изданието.


Напомняме, че ресорен вицепремиер по износа на оръжие е Корнелия Нинова, която уж е срещу експорта му за Украйна и редовно отрича да има.  Освен NYT, и подопечният й Кинтекс опроверга.


Програмата на Пентагона за нестандартни боеприпаси е създадена след материал на NYT от 2008 г., в който журналистите разкриват нелегални продажби на китайски оръжия за американската армия в Афганистан.


„Дали дадени европейски нации ще продават боеприпасите си със съветски дизайн на Украйна е политическо решение – нещо, което зависи от това дали тези страни искат да запазят добри отношения с руския президент Владимир Путин“, пише американският флагман.


"Представителят на демократите от Колорадо Джейсън Кроу заяви в интервю, че голяма част от нестандартните боеприпаси на Украйна „много бързо ще намалеят“ заради настоящата бързина на войната с Русия. „Украинската армия ще трябва да премине към стандартизирани натовски оръжия в бъдеще, за да се възползва от западните провизии от боеприпаси, които стоят заключени в бункери в Европа и САЩ“, казва той.


Тази смяна на въоръжението вече е започнала със снабдяване от страна на Пентагона с провизии, нужни на пет батальона за използване на 155-милиметрови гаубици, които са близки по способности до 152-милиметровите съветски дизайн.


Докато бизнеси като Ultra Defense ще продължат да купуват максимално много 152-милиметрови артилерийски снаряди, Пентагонът ще продължи да премества близо 184 000 боеприпаса в Европа от новия дизайн", пише The New York Times.

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени