FACEBOOK

Никакви БГ оръжия за Украйна: Радев

Няма да допусна въвличане на България във войната, сече държавният глава

„Избран съм, за да отстоявам сигурността на българите и мира в България”, заяви президентът Румен Радев пред журналисти в НАТФИЗ. Изказването му бе във връзка с въпрос как ще коментира, че страната ни е една от европейските държави, които не оказват никаква военна помощ на Украйна.

"Като държавен глава няма да допусна въвличането на България в този конфликт. Цената на войната я пращат гражданите, а не телевизионните проповедници. Моята грижа са хората", категоричен бе той.

Напомнняме, че бившата съветска република няколкократно поиска от България различни видове и форми на въоръжения, сред които бронежилетки, каски, муниции, резервни части за самолети. Страната ни обаче категорично отказва и е една от двете страни от ЕС и НАТО, които не изпращат помощ на украинската армия. Напомняме, че другата страна , която отказа на Киев е Унгария. Виктор Орбан отхвърли молбата на украинския президент Владимир Зеленски за снабдяване на Украйна с оръжия и подкрепа на санкциите срещу руския енергиен сектор, като подчерта, че “на първо място той отстоява националните интереси на собствената си страна”.

По-рано Радев призова правителството да разгледа възможността да изпрати бронежилетки и каски в Украйна. Той обаче изрично подчерта, че тези защитни средства трябва да бъдат предназначени за мирното население, преимуществено за районите, в които има етнически българи.

Радев коментира и темата и за острите коментари, идващи от руското посолство у нас.

"Очаквам не само посланикът на Руската Федерация, а всички посланици в България, да работят, да се изявяват в рамките на своя статут с уважение към българските институции и суверенитет", заяви президентът.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени