FACEBOOK

Шефът на Пентагона идва, за да поиска С-300 за Украйна: BBC и FT

Премиерът Кирил Петков ще проведе среща със секретаря по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин в събота, 19 март. Засега е ясно само, че в рамките на разговора, който ще се състои в МС, двамата ще обсъдят “теми от интерес и за двете страни”.

Турнето му ще бъде фокусирано върху “подкрепата за съюзниците от НАТО при бушуващата война край източните му граници с Украйна”, съобщи Пентагонът, цитиран от Ройтерс.

Според британската BBC обаче  Остин ще посети България и Словакия, за да ги убеди да предоставят техните зенитно-ракетни системи С-300 за отбраната на Украйна. Те са основен елемент от наата противовъздушна и противоракетна сигурност.

Тяхната цел е да защитават небето ни от вражески бомбардировачи, изтребители и ракети. Предимството на тази система пред американските Пейтриът е, че радиусът им на действие покрива 360 градуса, спрямо 120 градуса на ПВО системите, произвеждани в САЩ.

Намеренията на Вашингтон са украинската държава да бъде снабдена с противовъздушни ракети с голям обсег. По-рано демократите и републиканците в Конгреса на САЩ призоваха американското правителство да уреди доставката на подобни ракетни комплекси на Украйна, съобщава BBC.

Целта на визитата на Остин потвърждава и Financial Times (FT). Според британския флагман той ще се срещне със своите колеги от Словакия и България, за да получи "зелена светлина" за противоракетните им системи, с които може да борави украинската войска.

"Нашият фокус е върху разговорите със съюзниците и партньорите, които имат такива системи, които украинците могат да използват", казва пред FT висш американски служител по отбраната.

Напомняме, че Остин ще пътува за Брюксел, за да участва в среща с колегите си от останалите членки на НАТО. След това ще посети Словакия, а пристигането в София е добавено изненадващо в програмата му в последния момент. 

Междувременно се състояха телефони преговори между Петков и вицепрезидента на САЩ  Камала Харис. “Разговарях по телефона с премиерите на България и на Чехия, за да обсъдим следващите стъпки в нашия колективен отговор на руската инвазия в Украйна, включително и укрепването на отбранителните способности на НАТО", заяви  самата тя в публикация във Фейсбук.

Още от периода на Студената война двете държави, като част от Варшавския договор  разполагат със С-300, съветско производство, с каквито са оборудвани повечето бивши съюзници на СССР. Словакия вече се съгласи да предостави своите ПВО системи на Украйна, ако веднага бъдат заменени от американските Пейтриът. Все още не ясно дали и каква компенация би получила България в замяна.

Напомняме, че  министърът на отбраната Драгомир Заков заяви в Брюксел във връзка с предстоящото посещение на Остин, че "очаква да бъде отново потвърдено, че САЩ остават силно ангажирани към сигурността на НАТО". В отговор на въпрос на журналисти за ситуацията около охраната на въздушното пространство, той посочи, че за Военновъздушните сили решенията са отлагани дълго време.

Напомняме, че българското правителство засега отговаря с мълчаливо несъгласие на призивите на Украйна за военна помощ. Петков многократно отрече, че България ще дава каквото и да било оръжие на бившата съветска република. Една от причините е, че коалиционният партньор БСП е против.
Предстои след срещата българският премиер и секретарят по отбраната на САЩ да направят изявления за медиите.

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени