FACEBOOK

Ф-16 ще ги чакаме поне 10 г., търсим втора ръка на лизинг: Радев

Близо 10 години ще трябва да чакаме новите американски изтребители, а междувременно няма дългосрочен вариант за поддръжка на нашите МиГ-29 и трябва да се търсят опции с машини втора ръка, които да запазят бойните способности на българските ВВС. Това заяви пред журналисти в Брюксел президентът Румен Радев, който участва в срещата на върха на НАТО, предаде Гласове.

„Очевидно е, че в тази обстановка на растяща ескалация Русия отпада като опция категорично за поддръжката на самолетите, чийто ресурс изтича. Днес се състоя, както беше договорено с полския президент, среща на министрите на отбраната началниците на отбраната другата седмица се надявам да има група и да изследваме възможността на полската индустрия и военновъздушни сили, но, много важно, което обявих и на срещата днес – това е малко временно решение“, отбеляза Радев.

"Фактът, че ще имаме евентуално оперативна готова ескадрила на F-16, годна да носи бойно дежурство в тази интегрирана система за ПВО на НАТО около 2030 г., означава, че ние трябва да запълним тази празнота, за да не загубим най-важното - летци, техници, авиационни специалисти. Ако ние ги загубим, това означава, че връщане няма. Това означава, че ние сме компрометирали и проектът F-16", заяви Радев.

Той каза, че е поставил този въпрос на Министерство на отбраната, които трябва да разгледат всички възможни варианти за поддръжка на самолетите ни, като "Русия отпада като опция", а решението за ремонта на нашите изтребители в Полша е временно, трябва ни устойчиво решение, категоричен е президентът.

Той е поставил въпроса и пред американския президент Джо Байдън. "Ако не може да се ускори доставката на нашите нови изтребители, тогава да мислим за втора ръка Ф-16 на лизинг. Ако и това не става, трябва да търсим вариант за европейски изтребители на лизинг от нашите партньори. Италия и Франция са готови да дискутираме този въпрос", каза държавният глава и допълни, че по-късно в четвъртък премиерът Кирил Петков ще обсъди темата с канцлера на Германия Олаф Шолц.

Президентът подчерта, че търсенето на алтернативни варианти е от компетенцията на правителството и вече е говорил с премиера Кирил Петков. Първият вариант е с американски F-16 втора ръка, които да бъдат взети на лизинг. Радев е обсъждал с Марк Рюте и възможност за обучение на лизинг по програмата за модернизираните F-16 MLU в Нидерландия, както и евентуално придобиване на изтребителите.

„Ако и това не стане, търсим вариант за европейски изтребители от нашите партньори на лизинг, за да запълним тази празнота. Говорих и с премиера на Италия – господин Марио Драги, готови са, дискутираме този въпрос, с президента Макрон – готов е да дискутираме този въпрос. Премиерът ще има двустранна среща след малко с канцлера Шолц, също се разбрахме да се говори по този въпрос“, допълни Радев.

Германия и Италия използват "Еврофайтър", a Франция в момента модернизира своите "Мираж 2000", като освен това се чакат допълнителни доставки от влезлия на въоръжение през 2006 г. "Рафал".


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени