FACEBOOK

Янев отказал бг МиГ-ове за Киев: Гласове

Украйна е поискала и ще получи от държави от ЕС изтребители, каквито украинските военни летци могат да използват, съобщи Жозеп Борел.

Отказът наши МИГ-ове и летци да пазят небето над Украйна е в основата на конфликта между премиера Кирил Петков и министъра на отбраната Стефан Янев, научи Епицентър.бг от сигурни източници в МО.

На последната среща на върха в Брюксел от България е поискано да изпрати наши изтребители за участие във военния конфликт. България има общо 19 изтребители МиГ-29, от които в полет са едва 5-6.

"Украйна е поискала и ще получи от държави от ЕС изтребители, каквито украинските военни летци могат да използват", съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след извънредното онлайн заседание на европейските външни министри вчера.

"Някои от държавите в ЕС имат такива самолети, отбеляза той и посочи, че тези решения ще се взимат извън европейската рамка. Изпращаме не само въоръжение на Украйна, а и изтребители”, добави Борел. Вчера и Урсула фон дер Лайнен обеща да прати европейски самолети като военна помощ на Зеленски.

Позиция на НАТО досега е, че нито една държава няма да изпрати нито един свой войник на страната на Украйна. За първи път обаче Брюксел разреши изпращането на военнна техника в помощ на Киев. Така се стигнало до идеята да бъдат изпратени 6 броя МиГ-29 от България и 6 броя СУ-25 от Унгария, защото за тях имат пилоти.

Президентът Румен Радев е изразил несъгласие срещу това. Министърът на отбраната Стефан Янев също категорично се е противопоставил на идеята за въвличането на България във войната между Русия и Украйна. И това е ускорило процеса за светкавичното му отстраняване от министреското кресло.

"Задачата е да бъде освободен постът на министъра на отбраната за някой, който е по-, да го кажем така, по-отзивчив при прокарването на конкретни външни интереси при определянето на българския политически дневен ред, включително по отношение на военната сфера и решенията, които се взимат там", написа Янев късно снощи във Фейсбук в своя позиция, която взриви политическата сцена у нас.

Янев предупреди, че "Реализирането на подобен сценарий поставя под риск националната ни сигурност". Министърът на отбраната разкрива, че решенията, които предстои да бъдат взети, "не са в интерес на България. Нещо повече – опасни са за страната ни. Опасни са, защото последствията – икономически, финансови и социални, ще се стоварят скоро със страшна сила и тогава със сигурност ще има оставки, но вече не и работещи решения".

Кирил Петков обаче е категоричен, че ние като част от ЕС трябва да направим всичко, за да приключи войната в Украйна. "За пръв път в историята на ЕС ние сме толкова единни, за пръв път говорим с един глас. Русия трябва да знае, че всички сме единни. Ако всяка държава започне да си прави своята политика във Фейсбук, това не е добре. Ние трябва да реагираме като страна член на ЕС и НАТО", заяви премиерът, мотивирайки решението си да се раздели с министъра на отбраната.

За риск пред националната сигурност предупреди преди малко и президентът Румен Радев: "Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза в съседство е риск, отговорността за който ляга върху управляващата коалиция".

Президентът настоява: "В избора на министър мнозинството трябва да се ръководи от разбирането за суверенитет, професионална компетентност и способност да се отстоява българския интерес".

В момента в базата на "Граф Игнатиево" имало брожение сред пилотите, според разкази на военни.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени