FACEBOOK

Кабинетът Петков-Нинова е изнасял оръжия за Украйна: Die Welt и Politico

Страната ни е покрила една 1/3 от въоръжението за Киев още през април 

“България – как най-бедната държава в ЕС тайно спаси Украйна”, статия с такова заглавие публикува най-авторитетният немски вестник Die Welt. От публикацията става ясно, че страната ни е доставяла оръжия и муниции на Киев, но тайно, въпреки нарочно решение на парламента, още от началото на конфликта. С аналогично заглавие по темата излезе и другият немски флагман Politico.

Материалът описва, че докато у нас формално спират официалното изпращане на военна помощ за Украйна, тогавашният премиер Кирил Петков и неговият зам. Асен Василев успяват тайно да изпратят помощ. Това става чрез поредица от посредници, за което 19' писа още през април, въз основа на публикация на The New York Times. Тогавашният вицепремиер и лидер на БСП Корнелия Нинова категорично отричаше, че страната ни изнася въоръжение за Киев под каквато и да било форма. А именно тя подписва всеки оръжеен износ.

„Поне публично премиерът Кирил Петков категорично отрича да изпраща военна помощ за Украйна“, пише сега изданието. Въпреки това той и съратникът му Асен Василев успяват да осигурят нужното на бившата съветска република още миналата пролет.

„Изчислихме, че около 1/3 от мунициите, които бяха нужни на украинската армия в ранните етапи на войната, са били доставени от България“, коментира сега Петков пред Die Welt. “Изпратили сме тайно и гориво – дизел, който е преработен в рафинерия на Черно море, която по това време е принадлежала на руската компания Лукойл”, призна той. Петков и Василев се постарали също да останат отворени пътищата за камиони през Румъния и Унгария.

Според информацията на Die Welt доставките били платени от САЩ и Великобритания.

„България се превърна в един от най-големите износители на дизел за Украйна и в някои моменти доставяхме до 40% от нужното за страната“, похвали се и Василев пред изданието.

Историята е потвърдена и от украинска страна. Външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба коментира пред Die Welt, че страната му е била в опасност да остане без муниции още през април на м.г.

„Знаехме, че България има големи количества муниции в складовете си. Президентът Владимир Зеленский ме изпрати лично да ги осигуря“, каза той.

„Петков показа изключителен интегритет и винаги ще му бъда благодарен, че използва всичките си политически знания да открие решение“, казва Кулеба.

Журналистите припомнят, че Зеленский се е срещнал с Петков през април в Киев и двамата са обявили пред медиите изключително странна и звучаща незначително договорка, че София “ще поправя развалени украински танкове”

Точно в този момент официално се знаеше, че само България и Унгария от страните в НАТО отказват да доставят оръжие на Украйна.
„Частната ни военна индустрия работеше с пълна пара“, каза сега Петков. Той припомня кадрите от април, на които видяхме голям украински самолет да излита от Ленище София. „Той беше натоварен догоре“, казва Петков. И досега Нинова отрича това и е съдена по 2 дела за тази лъжа.

Напомняме, че още на 26 януари 2022г., т.е. преди разгарянето на конфликта, само 19' писа, че радарите засякоха тежко товарен самолет Ан-124 (Руслан) да лети от Бургас към Киев, което показа регистърът Flightradar24. Тогава нито една българска медия не пусна никаква информация за полета и за това какво реално е имало на борда.

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени