FACEBOOK

60% против еврото и БГ оръжието за Украйна

67%: обедняхме, 63%: пестим, 59%: ще става и по-зле

 Както по отношение на влизането в еврозоната, така и по въпроса за предоставянето на въоръжение за Украйна обществото като цяло е подчертано негативно настроено, сочи последното проучване на Медиана. Данните на агенцията показват, че двете теми тясно се преплитат. От едната страна са последователните „евроатлантици“ (около 20%), които искат както да предоставяме оръжие за бившата съветска република, така и да въведем веднага еврото. От другата страна са „евроатлантико скептиците“ (около 60%), които смятат, че България, в момента, трябва да се дистанцира от подобни движения.

Напомняме, че според друго проучване на Галъп от м.г. 50,7% намират за недостоверна информацията, която медиите в България оповестяват за кризата в Украйна. Само 25,9% са на обратното мнение, а останалите се колебаят.

Данните на Медиана сочат още, че за 59% от участвалите в проучването „не е добре“ да заменим лева с евро от 2024 г., 17% смятат обратното и 24% не могат да преценят.

Агенцията анализира и материалното положение на участвалите като на въпроса „Подобри ли се или се влоши материалното положение на семейството ви за последната 1 година“ – 67% отговарят с „влоши се“, за 26% „няма разлика“, а за 7% то се е подобрило.  Това е фонът, на който ще се проектира предизборната борба в следващия месец, подчертават от Медиана.

На 63% от анкетираните им се е налагало да пестят от отопление и храна през последните месеци, а на останалите 37% не, показва друго допитване на агенцията.

59% от респондените очакват влошаване на ситуацията в страната в следващата година, 37% казват, че очакват „задържане на това положение“, а само 7% смятат, че ще има подобрение.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени